genijalno rešenje
NAJFINIJI SLATKIŠ ZA POST NA VODI: Genijalna štrudlica sa makom i višnjama - kraljica Uskršnjeg posta (RECEPT)
Recept za najfiniju štrudlicu idealnu za posta na vodi
Uskršnji post je počeo, a s obzirom da dugo traje, nije na odmet da se trpeze oplemene nekim fantasičnim poslasticama.
Jedna od omiljenih čarolija iz kuhinje je sjajna štrudlica i to od maka i višanja, idealna za post na vodi. U nju ne ide ni kap ulja.
Ukoliko želite, možete od istih sastojaka napraviti i klasičnu slatku pitu, tako što ćete ređati fil po korama poređanim po dnu tepsije, a možete od samo nekoliko kora napraviti neodoljivu štrudlicu.
Sastojci:
3-5 gotovih kora za pitu
400 g mlevenog maka
200 g višanja
1 kesica vanilin šećera
300 g šećera
voda po potrebi
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Sipajte u jednu šerpu šećer, vanilin šećer, mak i sipajte vodu dok ne dobijete fino retku smesu kao za palačinke, pa stavite na šporet i sklonite čim proključa.
Obložite posudu za pečenje pek-papirom.
Raširite kore za pitu, namažite fil od maka na jedan kraj, pa pospite višnjama.
Umotajte kao rolat, pa premažite četkicom umočenom u vodu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni.
Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu.
Napomena:
Ovaj kolač možete praviti i kao običnu pitu, ali će vam za to biti potrebno celo pakovanje kora. U tom slučaju ređajte dve kore - fil - dve kore - fil dok ne utrošite materijal.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)