recept
POSNE PUNJENE PAPRIKE MNOGI SRBI JEDU U PRVOJ NEDELJI VASKRŠNJEG POSTA: Nema ni KAP ULJA, a ukus bolji od MRSNIH
Ovako se prave najukusnije posne punjene paprike na vodi
Ovaj ručak mnogi Srbi prave danas:
Sastojci
- 7 paprika babura
- 2 šoljice belog kočanskog pirinča
- 2 srednje glavice crnog luka
- 3 srednje šargarepe
- 300 ml kuvanog paradajza
- 300 ml vode
- 1-2 kašike suvog biljnog začina
- 1 ravna kašika slatke aleve paprike
- 1/2 veze svežeg peršuna
- 100 g kukuruza šećerca
- 100 g graška
Priprema
Najpre staviti pirinač da se kuva. Kuvati pirinač oko 6 minuta. Potom ga procediti, isprati od skroba i ostaviti da se cedi. Za to vreme sitno iseckati crni luk, šargarepu izrendati na krupnije rende i staviti da se dinsta na malo vode. Dodati grašak i kukuruz i nastaviti sa dinstanjem. Kada se povrće udinsta i omekša dodati pirinač, alevu papriku, začine i sitno seckan svež peršun. Doliti sa malo vode i 100 ml kuvanog paradajza. Paprike oprati i izdubiti. Izdinstanim filom puniti paprike i nabijati kašikom fil u sam vrh (nije potrebno zatvarati, jer fil neće izaći)
Napunjene paprike odlagati u činiju uspravno. Šerpu gde se povrće dinstalo doliti sa preostalih 200 ml paradajza i naređati u krug vertikalno paprike.
Staviti paprike na šporet (na umerenu temperaturu) da se kuvaju i poklopiti.
Kuvane paprike služiti uz krompir ili uz pecivo po izboru.
Bonus video:
(Espreso/Recepti.com/Prenosi M.M.)