recept
NAJLEPŠA TORTA BELI EGIPAT: Topi se u ustima, svekrva će vas pohvaliti kada proba (RECEPT)
Najbolji recept za tortu beli egipat
Iako je nazvana Beli Egipat, veruje da ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.
U svakom slučaju, ova bogata i velika torta spada u omiljene na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.
Ukoliko želite da je napravite za neki poseban događaj, imajte na umu da to morate učiniti bar dan ranije, jer mora da se stegne u frižideru, a kore možete napraviti i dva dana ranije i držati na hladnom.
Obično se preporučuje da se tri kore spremaju odvojeno, a oni koji su probali da naprave jedan ogroman biskvit i potom ga podele na tri kore kažu da je moguće i ovako — ali morate biti vrlo oprezni da vam ne splasne i da ne utrošite materijal džabe.
Žuti i beli fil moraju da budu hladni pre nanošenja slojeva na koru.
Sastojci
Za kore:
- 11 belanaca
- 11 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 11 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za žuti fil:
- 800 mililitara mleka
- 11 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 grama bele čokolade
- 8 kašika gustina
- 100 grama margarina
Za beli fil:
- 300 mililitara slatke pavlake
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 grama mlevenog lešnika (pečenog)
Priprema
Kore
Umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni makar 15 minuta ili dok "test čačkalicom" ne pokaže da je gotovo. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore. Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.
Žuti fil
Umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodati fil, dobro promešati i vratiti na ringlu. Kuvati nekoliko minuta uz neprestano mešanje. Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite.
Beli fil
Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte.
Ređanje
Stavite jednu koru, pa je premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila.
Dekoracija
Možete ukrasiti tortu po želji: šlagom, topljenom čokoladom, bombonicama, šarenim mrvicama itd.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Prenosi M.M.)