božanstveno
RECEPT ZA GRČKI KOLAČ SA GRIZOM KOJI SE TOPI U USTIMA: Fina kora od GRIZA natopljena SIRUPOM, a preko nje KREM FIL
Isprobajte i ovaj recept za neodoljivi grčki kolač sa grizom i mirisnim kremom
Politiko je popularan kolač u severnoj Grčkoj. Pravi se biskvit od griza koji se preliva sirupom, a onda se premazuje krem preko. Ovaj čuveni grčki kolač je neverovatno sočan, a priprema se jednostavno i uspeva svima.
Skoro svi mediterasnki kolači sadrže u sebi griz i sirup, ali ono što ovaj kolač izdvaja je mastika i mahleb. Ova dva začina ne samo da poboljšavaju ukus, već i zbog njih miriše fantastično.
Sastojci:
Za biskvit:
500 g griza
400 g šećera
1/2 kašičice mastike
1 kašičica mlevenog mahleba
1 kesica praška za pecivo
1 kesica sode bikarbone
300 ml mleka
Za sirup:
400 g šećera
600 ml vode
1 štapić cimeta
2 karanfilića
Za fil:
1 l mleka
150 g šećera
3 kašike brašna
3 kašike kukuruznog skroba
1 kesica vanilin šećera
3 kašike putera
Za dekoraciju:
2 kašike cimeta
Recept za grčki kolač sa grizom:
Napravite biskvit
U posudi pomešajte šećer (2-3 kašike odvojite sa strane) i griz. U blenderu pomešajte šećer (koji ste odvojili sa strane) i mastiku. Sve dobro izblnedirajte, pa dodajte u griz. Zatim u smesu dodajte mahlebu, prašak za pecivo. Mleko pomešajte sa sodom bikarbonom, pa dodajte u smesu. Dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu koju ste nauljili. Ostavite na sobnoj temepraturi, pa pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 50 minuta.
Napravite fil
Pomešajte šećer, brašno i skrob. Sipajte mleko i dobro promešajte dok ne nestanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte hladan puter i vanilin šećer, pa umutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se još malo ohladi.
Napravite sirup
U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa dodajte štapić cimeta. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda smanjite temepraturu i ostavite na šporetu još nekih 5 minuta.
Napravite kolač
Sipajte vreo sirup preko ohlađenog biskvita, pa ostavite 15 minuta da upije. Preko premažite fil, pa poravnajte i stavite u frižider da se ohladi. Pospite cimetom i služite. Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)