Parče bugarske torte "Margarita", Foto: Printscreen/Youtube/ Isabel Vermal

kakva kombinacija ukusa

BUGARSKA TORTA "MARGARITA" OSVAJA SVAKOGA NA PRVI ZALOGAJ: Najkremastija poslastica - recept sa starog listića

Najkremastija poslastica je bugarska torta "Margarita" koja osvaja svakoga na prvi zalogaj, a recept je sa starog listića

Objavljeno: 14.03.2024. 11:32h

Barem jednom u toku dana pomislimo na poslastice od kojih nam zastaje dah.

Svi smo navikli da jedemo starinske kolače koje naše bake i majke prave na najbolje načine i nijedna priprema ne može da se poredi sa njihovom.

Međutim i domaćice iz drugih zemalja prave vrhunske torte, kao i kolače čiji ukus niko ne može da zaboravi.

Jedan takav kolač turski su "pišmanije" - kokos je u prvom planu, a toliko je kremast da jednostavno svi žele da ga spreme.

Ne smemo da izostavimo ni Bugarke, a pred vama je sada jedna torta pod nazivom "Margarita" - najkremastija, fil se topi u ustima, a idealna je i za sve prilike.

Pravljenje kora za bugarsku tortu "Margarita"foto: Printscreen/Youtube/ Isabel Vermal

Svi sastojci i recept:

Za tri kore:

kakao - 1 supena kašika

jaja - 12

brašno - 300 grama

šećer - 300 grama

Smesa za kore za bugarsku tortu "Margarita"foto: Printscreen/Youtube/ Isabel Vermal

Za fil:

želatin - 1 komad

pavlaka - 300 mililitara

šećer u prahu - 2 - 3 supene kašike

krem sir - 150 grama

sveže mleko - 500 mililitara

krem - 1 komad, vanila, bez kuvanja (60 g)

šećer - 2 supene kašike

Kora za bugarsku tortu "Margarita" u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Isabel Vermal

Za dekoraciju treba:

kokosovo brašno

pavlaka - 300 mililitara

šećer u prahu - 2 - 3 supene kašike

Način pripreme:

Za svaku koru koristite 100 grama šećera, 4 jaja, 100 grama brašna i za jednu smeđu koru dodajte 1 kašiku kakaoa.

Pravljenje fila za bugarsku tortu "Margarita"foto: Printscreen/Youtube/ Isabel Vermal

Belanca odvojite od žumanaca i umutite u čvrst sneg.

Nakon toga postepeno dodajte šećer.

Pred sam kraj dodajte brašno i špatulom nastavite da mešate.

Rerna se zagreje na 180 stepeni, a kore se peku 15-20 minuta.

Kada se kore ispeku, ostavite ih da se ohlade.

Filovanje bugarske torte "Margarita"foto: Printscreen/Youtube/ Isabel Vermal

Puding skuvajte prema uputstvu sa kesice. Šećer u prahu umutite sa krem sirom.

U drugoj posudi umutite pavlaku, pa i u nju dodajte krem sir.

Dobro izmešajte i u smesu dodajte želatin koji ste prethodno napravili prema upustvu sa kesice.

U kalup od (26 sm) stavite koru i zalijte se zaslađenim svežim mlekom. Sipajte krem i stavite preko smeđu koru.

Bugarska torta "Margarita" na tacnifoto: Printscreen/Youtube/ Isabel Vermal

Tortu stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Nakon toga tortu premažite sa umućenom pavlakom i preko pospite kokosovo brašno.

Uživajte u ovoj poslastici i prijatno.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)