recept
NAJPOZNATIJI AMERIČKI KOLAČ KOJI JE CEO SVET ZAVOLEO: Pita sa jabukama koja se sprema skroz drugačije NEGO KOD NAS
Američka pita sa jabukama je popularna u celom svetu, a možete da je napravite i kod kuće
Američka pita od jabuka se razlikuje od naše lenje pite. Amerikanci svoju prave od prhkog testa i pune je neodoljivim nadevom sa jabukama. Zahteva malo strpljenja dok pripremite testo, ali ukus je prosto savršen i neće moći da joj odolite. Američku pitu možete da napravite sa nadevom od bilo kog voća, a bitno je da je zasečete na sredini, kako bi pita ne bi bila gnjecava.
Sastojci:
Za testo:
2,5 šolje brašna
1 kašičica soli
1,5 štapić putera
4-8 kašika ledene vode
Za nadev:
1 kg zelenih jabuka
3/4 šolje šećera
2 kašike brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice muškatnog oraščića
1/2 limuna
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašika šećera
sladoled od vanile
Recept za američku pitu sa jabukama:
Umesite testo
Pomešajte u posudi prosejano brašno i so. Promešajte, pa dodajte puter isečen na kockice. Sve lepo sjedinite, pa sipajte hladnu vodu i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena.
Napravite nadev
Oljuštite jabuke, pa ih isecite na kriške. Stavite u posudu, a onda pospite šećerom, brašnom, cimetom, muskatnim oraščićem i prelijte sokom od limuna. Poslite i sve lepo promešajte.
Napravite pitu
Prhko testo podelite na 2 jednaka dela. Jedan deo pospite brašnom, pa razvucite testo oklagijom. Stavite u posudu i lepo utisnite po dnu i ivici. Sipajte nadev od jabuka unutra, pa preko stavite drugi deo prhkog testa koje ste razvukli. Višak isecite, pa krajeve oblikujte po želji.
Pecite pitu
Pitu sa jabukama premažite umućenim jajetom, pa pospite šećerom. Zasecite na sredini u obliku krsta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50-60 minuta.
Bonus video:
(Esreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)