Pita sa jabukama, Foto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

recept

NAJPOZNATIJI AMERIČKI KOLAČ KOJI JE CEO SVET ZAVOLEO: Pita sa jabukama koja se sprema skroz drugačije NEGO KOD NAS

Američka pita sa jabukama je popularna u celom svetu, a možete da je napravite i kod kuće

Objavljeno: 12.03.2024. 21:08h

Američka pita od jabuka se razlikuje od naše lenje pite. Amerikanci svoju prave od prhkog testa i pune je neodoljivim nadevom sa jabukama. Zahteva malo strpljenja dok pripremite testo, ali ukus je prosto savršen i neće moći da joj odolite. Američku pitu možete da napravite sa nadevom od bilo kog voća, a bitno je da je zasečete na sredini, kako bi pita ne bi bila gnjecava.

Sastojci:

Za testo:

2,5 šolje brašna

1 kašičica soli

1,5 štapić putera

4-8 kašika ledene vode

foto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

Za nadev:

1 kg zelenih jabuka

3/4 šolje šećera

2 kašike brašna

1/2 kašičice soli

1 kašičica cimeta

1/4 kašičice muškatnog oraščića

1/2 limuna

Za premazivanje:

1 jaje

1 kašika šećera

sladoled od vanile

Recept za američku pitu sa jabukama:

Umesite testo

Pomešajte u posudi prosejano brašno i so. Promešajte, pa dodajte puter isečen na kockice. Sve lepo sjedinite, pa sipajte hladnu vodu i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena.

Napravite nadev

Oljuštite jabuke, pa ih isecite na kriške. Stavite u posudu, a onda pospite šećerom, brašnom, cimetom, muskatnim oraščićem i prelijte sokom od limuna. Poslite i sve lepo promešajte.

Napravite pitu

Prhko testo podelite na 2 jednaka dela. Jedan deo pospite brašnom, pa razvucite testo oklagijom. Stavite u posudu i lepo utisnite po dnu i ivici. Sipajte nadev od jabuka unutra, pa preko stavite drugi deo prhkog testa koje ste razvukli. Višak isecite, pa krajeve oblikujte po želji.

Pecite pitu

Pitu sa jabukama premažite umućenim jajetom, pa pospite šećerom. Zasecite na sredini u obliku krsta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50-60 minuta.

Bonus video:

(Esreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)