Turski kolač "nevesta", Foto: Printscreen/Youtube/ Branka S. kuhanje in peka

bombastičan je

TURSKI KOLAČ "NEVESTA" OSTAVLJA BEZ DAHA: Najkremastija poslastica sa kokosom - recept sa starog papira za poželeti

Najkremastija poslastica sa kokosom je turski kolač "nevesta" jer ostavlja bez daha, a sprema se po receptu sa starog papira

Objavljeno: 12.03.2024. 10:58h

Iako je tek utorak, verovatno već razmišljate šta ćete svojim ukućanima da spremate za vikend.

Svi vole da se obraduju kremastim poslasticama, a najviše deca.

Znamo da Turkinje prave najukusnije deserte posle naših domaćica, a jedna takva je torta sa nazivom "kadaif" koja svojom sočnošću i filom ostavlja bez daha.

Ukoliko nemate vremena da spremite tortu, za vas je tu jedan njihov kolač koji se zove "nevesta".

Prosto kida koliko je dobar, a njihove žene ga redovno prave jer je jedan od najpopularnijih, a i sami ćete se uveriti zbog čega.

Nema greške jer je sa kokosom.

Priprema kore za turski kolač "nevesta"foto: Printscreen/Youtube/ Branka S. kuhanje in peka

Recept i sastojci:

Za krem treba:

pavlaka - 150 grama, tečna

sveže mleko - 700 ml + 100 ml za premazivanje

vanila - dve

šećer - 150 grama

skrob - 2 supene kašike (beli)

Kora za turski kolač "nevesta" u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Branka S. kuhanje in peka

brašno - 3 supene kašike

Još je potrebno:

nar - seme, za ukras

jaja - 4 komada velika ili 5 manjih

pistaći - za posipanje

šećer - 200 grama

kokosovo brašno - za posipanje

Prelivanje kore za turski kolač "nevesta"foto: Printscreen/Youtube/ Branka S. kuhanje in peka

brašno - 200 grama

Način pripreme:

Prvo se sipa 700 mililitara svežeg mleka u šerpu da da se zagreje, pa se dodaje brašno i šećer uz neprestano mešanje.

Nakon toga se dodaje beli skrob i ponovo mešajte. Posle toga tečna pavlaka i vanila.

Pravljenje fila za turski kolač "nevesta"foto: Printscreen/Youtube/ Branka S. kuhanje in peka

Sve mešate dok se ne zgusne, a zatim skinite sa šporeta, sačekajte da se ohladi i promešajte.

Zatim umutite jaja sa šećerom uz pomoć miksera.

Posle toga dodajte brašno, mešajte još malo, pa pecite u zagrejanoj rerni.

Fil preko turskog kolača "nevesta"foto: Printscreen/Youtube/ Branka S. kuhanje in peka

Čačkalicom proverite da li je kolač gotov.

Kada bude hladan, izbušite ga viljuškom i prelijte sa svežim mlekom (oko 100 ml).

Posle toga premažite prelivene kolače sa kremom koji ste prethodno ohladili i ostavite da se stegne u frižideru.

Turski kolač "nevesta" u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Branka S. kuhanje in peka

Na kraju pospite sa kokosom.

Uživajte u ovom desertu koji tera vodu na usta.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)