recept
NAPRAVITE MALO DRUGAČIJI SUFLE: Tajna je u LIMUNU koji daje potpuno nov ukus ovom kolaču - odličan je
Sufle od limuna je poput oblaka, mek i penast, a savršen za kombinovanje sa voćem ili čokoladom
Sufle od limuna je kao i svaki drugi recept za sufle, koji zahteva dobro umućena belanca. Sufle od limuna je jednostavan koliko i ukusan i zahteva samo malo pažnje. Ništa nije tako lagano i prozračno kao sufle od limuna, sladak sa savršenom količinom arome citrusa. Možda ćete želeti da napravite i sufle sa krem sirom i medom. Evo kako da napravite sufle od limuna!
Sastojci:
2 kašike slanog putera, rastopljenog
4 kašike šećera
170 ml punomasnog mleka
7 kašika šećera, podeljeno
40 ml višenamenskog brašna
2 kašičice limunove kore
4 velika žumanca
1 1/2 kašike putera
2 kašičice čistog ekstrakta vanile
4 velika belanca
Za ukrašavanje:
Šećer u prahu, za posipanje
Sveže bobice, po ukusu
Recept za sufle od limuna
Zagrejte rernu
Za sufle od limuna zagrejte rernu na 180 C. Namažite maslacem veliku posudu za pečenje i uvaljajte granulirani šećer po celoj posudi, pazeći da pokrijete sve unutrašnje površine, posebno stranice. Ostavite na stranu. U srednjem loncu postavljenom na nisku-srednju vatru, stavite 1 šolju mleka da se kuva na pari.
Napravite testo
Pomešajte 5 kašika granuliranog šećera sa univerzalnim brašnom, limunovom koricom, preostalom 1/3 šolje mleka i žumancima dok smesa ne postane glatka. Polako umutite polovinu vrelog mleka u testo, pazeći da dobro sjedinite sastojke dok ne postanu potpuno glatki. U vrelo mleko u tiganju sipajte to testo i pustite da provri, neprestano mešajući. Promešajte i kuvajte smesu dok se ne zgusne, ili oko 1 minut. U smesu umešajte hladni puter i dobro promešajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 10 minuta. Umešajte ekstrakt vanile.
Umutite belanca
U posebnoj čistoj činiji umutite belanca na srednjoj brzini dok ne postanu penasta, a zatim dodajte preostale 2 kašike šećera. Nastavite da mutite belanca velikom brzinom dok ne dobiju čvrste vrhove. Lagano umešajte 1/3 belanaca u smesu sa vanilom, pa pažljivo umešajte preostala umućena belanca. Mešavina vanile treba da bude ravnomerno obojena, svetla i penasta, bez tragova belanaca.
Pecite sufle
Kašikom sipajte mešavinu za sufle u pripremljeno jelo. Pecite odmah 25 do 30 minuta, ili malo duže, sve dok sufle ne naraste sa hrskavom spoljašnjošću. Ako je potrebno, pokrijte ga i stavite u frižider dok ne bude spreman za pečenje. Servirajte sufle tako što ćete da ga pospete šećerom u prahu i sa nekoliko bobica voća, po želji. Uživajte u sufleu od limuna!
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)