Provereni receptu za tri posna kolača za Uskršnji post, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

predivni si

3 PROVERENA KOLAČA ZA USKRŠNJI POST - NAJBOLJI RECEPTI: Svaki zalogaj je dodir savršenstva, spremni dok trepnete

Pred vama su tri fenomenalna recepta za dezerte za Uskršnji post

Objavljeno: 11.03.2024. 17:41h > 17:45h

Po prodavnicama se može kupiti sve i svašta, ali ništa nije ni približno ukusno domaćim stvarima. S obzirom da Uskršnji post samo što nije počeo, tu smo da damo neke ideje koji će vašu trpezu upotpuniti.

Što se tiče dezerta, odabrali smo tri recepta koji će sigurno očarati vaše najmilije.

Radi se o tri vrste posnih kolača koji se spremaju za manje od pola sata, idealne za period koji je pred nama.

Možete da izaberete jedan, ali mi bi vam preporučili i sva tri.

1. Figaro oblande

Sastojci:

100 g suvih šljiva

100 g smokvi

100 g urmi

100 g suvog grožđa

100 g oraha

100 g pečenog lešnika

1 kašika šećera u prahu

2 kašike meda

sok 1 limun

2 male oblande

100 g posne čokolade

30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje

Priprema:

Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

Recept za posne oblande - Uskršnji post 2024foto: Jelajelena Petrovic

2. Posni čupavci

Sastojci:

1 l ovsenog mleka (može i od kokosa)

40 g margarina

120 g šećera

2 pune kašike kakaoa

160 g griza

1 kesica vanilin šećer

100 g posne čokolade

kokos

Priprema:

U mleko dodajte šećer, kakao, griz i vanilin šećer. Dobro sjedinite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte margarin, kao i čokoladu, pa mešajte dok se smesa za posne čupavce ne sjedini. U posudu u koju ćete sipati smesu za čupavce sipajte vodu, pa je promuljajte kako bi obložila celu posudu. Prospite i sipajte smesu za čupavce. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se stegne u frižideru ili zamrzivaču. Zatim isecite kocke i uvaljajte u kokos.

Recept za posne čupavce - Uskršnji post 2024foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

3. Posne čokoladne orah štanglice

Sastojci:

1 šolja urmi

1 kašika meda

1/2 šolje oraha

1/2 šolje kokosovog brašna

100g tamne čokolade

1 kašika kokosovog ulja

Priprema:

Urme neka odstoje desetak minuta u vreloj vodi. Oljuštite im kožicu, očistite od koštica i sa ostalim sastojcima stavite u multipraktik (secko ili blender), pa miksajte. Dodajte prvo jednu kašiku, pa ako se u toku blendanja ne povežu sastojci, postepeno dodajte vodu kako masa ne bi postala previše meka.

Na pek-papiru od smese oblikujte pravogugaonik i stavite u friz da se malo stegne. Otopite čokoladu sa kokosovim uljem i malo meda, ili vode, pa prelijte kolač i vratite u frižider da se stegne. Isecite na štanglice.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)