Jota starih monaha sa Hilandara, Foto: Printscreen/Youtube/ Jackie Cooper

od ovoga nema ništa bolje

STARI MONASI U VREME POSTA PRAVE NAUKUSNIJE JELO: "Jota" - pasulj, kiseli kupus i krompir - recept sa Hilandara

Stari monasi u vreme posta prave "jotu" najukusnije jelo sa pasuljem, kiselim kupusom i krompirom po receptu sa Hilandara

Objavljeno: 11.03.2024. 10:49h

Svi koji će postiti tokom Uskršnjeg posta koji nam se bliži, verovatno već razmišljaju šta prvo sebi da naprave, a da bude ukusno.

Bez obzira što u tom periodu najviše jedemo, ribu, prebranac, posni gulaš, posnu sarmu...

Postoje i mnoga druga jela koja se brzo spremaju, a prijaju organizmu jer su laganija i drugačija od onih na koje ste navikli.

Monasi sa Hilandara prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe, a sada je tu još jedno njihovo jelo za vas.

U pitanju je jelo "jota" koje je jedno od najukusnijih, a oni ga obavezno spremaju čak i kada nije post.

Prosto je neodoljivo, raznovrsno i preukusno.

Iseckan crni luk za "jotu" starih monaha sa Hilandarafoto: Printscreen/Youtube/ Jackie Cooper

Svi sastojci i recept:

crni biber

100 grama pasulja

so

250 grama kiselog kupusa

ulje

Kuvanje kiselog kupusa za "jotu"foto: Printscreen/Youtube/ Jackie Cooper

250 grama krompira

50 grama belog luka

100 grama paradajz pirea

50 grama brašna

glavica crnog luka

Kuvanje krompira i kiselog kupusa za "jotu"foto: Printscreen/Youtube/ Jackie Cooper

Način pripreme:

U jednu šerpu stavite isečen krompir na kocke i stavite da se kuva.

U drugu šepu sipajte kiseli kupus iseckan na krupnije komade, pa stavite da se kuva.

Dok u trećoj šerpi treba da skuvate pasulj.

Kuvanje pasulja, kiselog kupusa i krompira za "jotu"foto: Printscreen/Youtube/ Jackie Cooper

Zagrejte tiganj, pa u njemu propržite crni luk i dodajte brašno u to.

Kada se smesa zaprži, dodajte vodu i ostavite da se kuva.

Kuvani kiseli kupus, krompir i pasulj sipajte u tiganj sa zaprškom.

Zatim dodajte paradajz pire i iseckan beli luk.

Skuvana "jota"foto: Printscreen/Youtube/ Jackie Cooper

Pobiberite i posolite.

Pred sam kraj kuvanja dodajte iscekan peršun.

Uživaćete u ovom bogatom jelu sa Hilandara.

Bonus video:

(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)