od ovoga nema ništa bolje
STARI MONASI U VREME POSTA PRAVE NAUKUSNIJE JELO: "Jota" - pasulj, kiseli kupus i krompir - recept sa Hilandara
Stari monasi u vreme posta prave "jotu" najukusnije jelo sa pasuljem, kiselim kupusom i krompirom po receptu sa Hilandara
Svi koji će postiti tokom Uskršnjeg posta koji nam se bliži, verovatno već razmišljaju šta prvo sebi da naprave, a da bude ukusno.
Bez obzira što u tom periodu najviše jedemo, ribu, prebranac, posni gulaš, posnu sarmu...
Postoje i mnoga druga jela koja se brzo spremaju, a prijaju organizmu jer su laganija i drugačija od onih na koje ste navikli.
Monasi sa Hilandara prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe, a sada je tu još jedno njihovo jelo za vas.
U pitanju je jelo "jota" koje je jedno od najukusnijih, a oni ga obavezno spremaju čak i kada nije post.
Prosto je neodoljivo, raznovrsno i preukusno.
Svi sastojci i recept:
crni biber
100 grama pasulja
so
250 grama kiselog kupusa
ulje
250 grama krompira
50 grama belog luka
100 grama paradajz pirea
50 grama brašna
glavica crnog luka
Način pripreme:
U jednu šerpu stavite isečen krompir na kocke i stavite da se kuva.
U drugu šepu sipajte kiseli kupus iseckan na krupnije komade, pa stavite da se kuva.
Dok u trećoj šerpi treba da skuvate pasulj.
Zagrejte tiganj, pa u njemu propržite crni luk i dodajte brašno u to.
Kada se smesa zaprži, dodajte vodu i ostavite da se kuva.
Kuvani kiseli kupus, krompir i pasulj sipajte u tiganj sa zaprškom.
Zatim dodajte paradajz pire i iseckan beli luk.
Pobiberite i posolite.
Pred sam kraj kuvanja dodajte iscekan peršun.
Uživaćete u ovom bogatom jelu sa Hilandara.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)