ovo je bombastična torta
NAJLEPŠA POSLASTICA SA ORASIMA OSTAVLJA BEZ DAHA: Turska torta "kadaif" - recept iz stare sveske svi zapisuju
Turska torta "kadaif" je najlepša poslastica sa orasima koja ostavlhja bez dana, a recept je iz stare sveske
Iako je prošao vikend u kom ste uživali sa svojom porodicom na okupu, a sve to uz najbolju hranu naravno.
Deca, a i odrasli uvek posle dobrog ručka vole da pojedu neku poslasticu koja će im naterati vodu na usta.
Svakako znamo da Turkinje pored naših domaćic prave najukusnije deserte, a jedan takav je baš kolač ebruli koji se jednostavno sprema, a pojede se dok kažete kekst.
Za vas je sada tu još nešto originalnije, u pitanju je "kadaif" torta, sa orasima koja će vas podsetiti na detinjstvo i one koje su nam spremale naše bake.
Recept i sastojci su tu:
šećer - 7 kašika, kristal
kadaif - 300 g sirov
orasi - 100 g, mleveni
maslac - 125 g
Za fil:
pistaći - za ukras
sveže mleko - 1 litar
pavlaka - 200 ml, visok procenat od 35%
brašno - 4 kašike
žumance - 1 komad
šećer - 7 kašika kristal
vanila - 2 komada
skrob - 60 g, neutralan
Priprema:
Okrugli kalup - 25-26 cm
1. Počinje se sa spremanjem krema.
Sveže mleko 800 ml stavlja se u šerpu na srednje jaku vatru. U posudi žičanom muntilicom promešajte brašno, skrob i žumance. Dodaje se 200 ml hladnog mleka da se rastvori. Kada mleko dostigne tačku ključanja, sipa se smesa sa brašnom. Kuva se gust krem uz neprestano mešanje. Sklanja se sa ringle i dodaju se dve vanile. Sipa se u široku posudu, pokriva folijom i ostavlja da se potpuno ohladi.
2. Izmeri se 300 g svežeg kadaifa. U širokom i dubokom tiganju se tope maslac i šećer. Dodaju se kadaif i orasi. Počinje neprestano da se meša kako ne bi zagorelo na dnu šerpe. Trebalo bi da bude lepe tamno-zlatne boje, hrskavo, karamelizovano i da miriše na maslac.
Ovaj postupak se izvodi na petom stepenu ringle od mogućih devet. Vreme pečenja kadaifa je sporo, oko 20 do 30 minuta. Neprestano mešajte viljuškom, pazeći da tiganj ne povredim drvenom špatulom. Kad dobije boju, sklanja se sa vatre.
3. Pavlaka se muti da dobije čvrste vrhove u velikoj posudi. U nju se u porcijama dodaje ohlađeni krem pri čemu se muti mikserom na niskoj brzini.
4. Polovina kadaifa se posipa u kalup, pritiska se, zagladi se.
Preko njega se sipa krem od pavlake, a odozgo se završava drugim delom kadaifa.
Torta se ostavlja jednu noć u frižideru. Pre služenja se ukrašava sa malo krupno seckanih pistaća.
Dobija se prelepa kadaif torta, sa izuzetno nežnim, hrskavim kadaifom i raskošnim vazdušastim kremom.
Ova torta će vas ostaviti bez reči koliko je dobra.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)