Krompir, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Savet

CAKA ISKUSNE DOMAĆICE ZA PRAVILNO KUVANJE KROMPIRA: Dodajte OVAJ sastojak i neće se raspati, a ukus nikad bolji

Beli krompir je popularan u skoro svim kuhinjama sveta

Objavljeno: 10.03.2024. 20:06h

U Srbiji, svaka prosečna porodica ne može da zamisli kuhinju bez te namirnice. Lako je pripremiti obrok kada imamo krompir koji je osnova, te uz ostale sastojke možemo samo nadograditi jelo da bude još ukusnije.

Ovo povrće mnogi rado jedu, ali takođe važno je napomenuti i od čega se sastoji.

Prema "Onefit" beli krompir ima na 100 grama 77 kcal, 2,05 grama proteina, 17,49 grama ugljenih hidrata, 0,82 grama šećera, 2,1 grama vlakana, 0,09 grama masti od kojih su zasićene 0,025 grama. Beli krompir ima manje kalorija od pirinča i testenina, koje spadaju u grupu "osnovih namirnica" kao i ovo povrće.

Ipak, ono što mnoge domaćice ne vole prilikom pripreme krompira je kada se raspadne prilikom kuvanja što na oko ne izgleda lepo, ako vam treba u "komadu". Srećom, postoji jednostavan trik koji može rešiti ovaj problem.

Upotreba sirćeta Jedan od najpoznatijih trikova koji se preporučuje za sprečavanje raspadanja krompira prilikom kuvanja je dodavanje sirćeta u vodu. Iskusni kuvari savetuju da se krompir kuva u proključaloj vodi tokom 30 minuta, uz dodatak malo soli, te da se na svakih 13 minuta doda i malo sirćeta. Ovaj jednostavan trik može značajno poboljšati teksturu krompira i sprečiti raspadanje tokom kuvanja. Zašto sirće pomaže Sirće deluje tako što održava čvrstoću krompira tokom kuvanja. Kiselost sirćeta pomaže u očuvanju celuloznih struktura krompira, čime se sprečava preterano raspadanje. Ovaj trik može biti posebno važan prilikom pripreme jela poput krompir salate ili pirea od krompira, gde je važno da se krompir zadrži u komadima, piše "Krstarica".

Bonus video:

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)