Posna manastirska pita sa džemom na vodi, Foto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

svi će vam tražiti recept

POSNA MANASTIRSKA PITA SA DŽEMOM NA VODI: Najsočnija poslastica za Uskršnji post - recept star vekovima unazad

Posna manastirska pita sa džemom na vodi je najsočnija poslastica za Uskršnji post, a sprema se po receptu koji je star vekovima unazad

Objavljeno: 08.03.2024. 12:32h > 12:35h

Još malo je ostalo do početka Uskršnjeg posta koji traje sedam nedelja, a večini ljudi koji poste dobro će doći što više ideja za pripremu jela kako na ulju tako i na vodi.

Tako monasi sa Hilandara prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe koja toliko prija organizmu jer je lagana, ukusna i svima lagano legne na stomak.

Kako ne bi morali da mislite o mrsnim poslasticama, tu je jedna pita koja će se svideti i onima koji ne poste.

Ne moraju uvek kolači i torte da prednjače, jer su i pite jako ukusne.

Ova manastirska pita sa džemom na vodiće vas sve oduševiti jer je jedna od najsočnijih... ukusna, lagana ma sve u jednom.

Priprema posne manastirske pite sa džemom na vodifoto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

Ovo su potrebni sastojci i recept:

Za testo:

voda - 2 malo veće šolje

šećer - 100 grama

soda bikarbona - 1 kašičica

džem od kajsija - 6 kašika

Smesa za posnu manastirsku pitu sa džemom na vodifoto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

kora od jednog limuna

urme, seckani orasi i duvo grožđe - po jedna šaka

prašak za pecivo - pola kašičice

mlaka voda - pola litre

brašno - 500 grama

Posna manastirska pita sa džemom na vodi u plehufoto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

jedna rendana kora pomorandže i sok

Za ukrašavanje:

mleveni orah - 3 kašike

džem od kajsija - 3 kašike

Džem preko posne manastirske pite sa džemom na vodifoto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

Priprema:

U dublju činiju sipajte prašak za pecivo, brašno, orahe, urme, suvo grožđe, šećer, rendanu koru od limuna i pomorandže, cimet, sodu bikarbonu i džem od kajsija koji ste prethodno rastopili sa nekoliko kašika mlake vode.

Sve sastojke dobro promešajte, sipajte sok od pomorandže, ostatak mlake vode.

Sve polako izlijte na pek-papir u okrugli kalup.

Orasi preko posne manastirske pite sa džemom na vodifoto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

Zatim sve poravnajte kašikom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni (180 stepeni) oko 30 minuta.

Kolač izvadite iz rerne, pa ga premažite džemom i još nekih 5-10 minuta ga pecite.

Kada se kolač ohladi, isecite ga na kocke, pospite mlevene orahe preko njega.

Posna manastirska pita sa džemom na vodifoto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

Uživaćete u ovakvoj piti.

Bonus video:

(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)