ovo kida
POSLASTICA SA 2 FILA SE TOPI U USTIMA: Najlepši mađarski kolač "Kati" - recept koji je poznat godinama unazad
Najlepši mađarski kolač "Keti" je poslastica sa dva fila, a recept je poznat godinama unazad
Iako je danas tmuran i kišovit dan, svi smo raspoloženi jer je ovo poslednji radni dan.
Vikend nam je svima omiljeni, jer smo tada na okupu sa svojim najmilijima, a ono što je glavno smišljamo šta da spremamo od hrane kako bi svi uživali.
Žene nemaju mnogo vremena preko nedelje da se zadržavaju u kuhinji, pa uglavnom spremaju brzinska jela koja su takođe ukusna kao i ona koja traže zahtevniju pripremu.
Jedan turski kolač "lambada" će osvojiti mnoga srca zbog ukusa koji ne može da se opiše rečima.
Svakako ne smemo da zaboravimo i da Mađarice prave vrhunske specijalitete, a tek poslastice...
Sada je ispred vas nešto što do sada niste probali, a kida koliko je dobro.
U pitanju je njihov kolač "Kati" - kremast fil, korica, jednostavno brutalan.
Ovo je recept sa sastojcima:
Za kore:
1 kašičica vanilin šećera
600 g brašna
prstohvat soli
250 g putera
100 ml mleka
160 g šećera u prahu
4 žumanceta
Za fil:
80 g šećera u prahu
200 ml vode
250 g putera
60 g šećera
160 g džema od kajsije
50 g kakaoa
1 kašičica ekstrakta vanile
50 ml ruma
Za beze sloj:
1 kesica vanilin šećera
4 belanceta
170 g šećera
Za glazuru:
50 g čokolade
Način pripreme:
Pomešajte brašno, šećer u prahu, so i vanilin šećer, pa dodajte puter sobne temeprature.
Sjedinite rukama, pa dodajte žumanca i mleko.
Umesite testo, pokrijte i ostavite u frižideru pola sata.
Podelite na 3 jednaka dela, pa svaki razvucite u kvadrat dimenzija 30×30 cm.
Pecite jedno po jedno testo u plehu obloženom pek papirom na 170°C oko 10 minuta.
Testo pre pečenja izbockajte viljuškom.
Jedno testo izmrvite, a 2 ostavite cela.
Pomešajte vodu, šećer, vanilu i kakao, pa kuvajte dok ne proključa, uz povremeno mešanje.
Umutite puter, pa dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite.
U kakao dodajte izmrvljeno testo, džem i rum, pa promešajte, a zatim dodajte puter i opet sve sjedinite.
Belanca, šećer i vanilin šećer kuvajte na pari, uz konstatno mešanje, pa sklonite i još kratko umutite mikserom.
Stavite prvu koru, pa premažite sa filom od kakaoa, a zatim stavite drugu koru i preko nje beze fil (sa belancima). Stavite u frižider na 8 sati. Preko kolača pospite rendanu čokoladu.
Prijatno i uživajte u savršenom desertu Mađarica.
Bonus video:
(Espreso/Receptizasve.com/Stvar ukusa/Prenela: N.J/)