obratite pažnju
NUTRICIONISTA OTKRIO DA OVE NAMIRNICE PRAVE PAKAO KRVNIM SUDOVIMA: Srbi jednu svaki dan daju DECI da doručak - UŽAS
Svi već dobro znamo da naša ishrana utiče na apsolutno sve u našem organizmu
Od same telesne težine, rada mozga, pa i naše same lepote.
Kako postoje raznorazne namirnice koje su odlične za zdravlje, postoji i ogroman niz onih popularnih koje svekodnevno jedemo, a može nam predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sistem.
U ovom brzom svetu, prerađeno meso je često naš izbor, ali dijetolog i nutricionista Liza Endrjuz tvrdi da baš to jako šteti našem zdravlju.
Salame
- Salama je još jedno prerađeno meso koje sadrži puno natrijuma i masti, ali malo proteina", upozorava dijetolog. Ističe da povećava rizik od srčanih bolesti putem povišenog krvnog pritiska, upale arterija i povišenog nivoa holesterola, što je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema - rekla je Liza.
- Studija provedena na miševima otkrila je da je ishrana bogata svinjetinom povezana s povišenim markerima upale što bi moglo uticati na rizik od srčanih bolesti - dodala je.
Kobasice
Kobasice predstavljaju značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Dijetolog ističe njihovu dvostruku pretnju: visokim udelom masti i natrijuma, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Nadalje, nedavne studije naglašavaju povezanost između unosa prerađenog mesa i dijabetesa, značajnog faktora rizika za razvoj bolesti srca.
Ovo alarmantno otkriće služi kao podsetnik na opasnosti koje bi mogle vrebati u nekim omiljenim vrstama mesa.
Viršle
- Viršle se obično rade od delova životinja koji bi se inače bacili. Zatim se pune dodacima poput nitrata kako bi se postigla roze boja - rekla je Liza za "She finds". Ovi nitrati poznati su po velikoj količini natrijuma, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, poput povišenog krvnog pritiska i većeg rizika od srčanih bolesti.
Bonus video
(Espreso/republika/M.Ognjenović/prenela T.M.)