ovo znaju iskusne domaćice
NAJSOČNIJA POSLASTICA KOJA NEMA KONKURENCIJU: Turska baklava "tahini" - hrskava i lagana, recept se ne zaboravlja
Turska baklava "tahini" je najsočnija poslastica koja je hrskava i lagana, a recept se ne zaboravlja
Domaćice sigurno već smišljaju šta će da prave za vikend kada su u pitanju specijaliteti i naravno deserti.
Obično kada pojedemo nešto jako dobro za ručak, kao što je pasulj, sarma, gulaš... volimo da se zasladimo sa nekom poslasticom.
Jedna turska torta "kumbet" je jako popularna i naše žene imaju priliku da je spreme na način od kojeg će svima u kući krenuti voda na usta.
Sada je pred vama ono čemu niko, ali niko ne može da odoli, a to je kraljica - baklava.
Postoji mnogo načina za pripremu, a pred vama je sada turska baklava poda nazivom "tahini".
Najsočnija, lagana, ukusna...
Svi potrebni sastojci sa receptom su tu:
maslac - za premazivanje
kore za pitu - 1 paket
orasi - 2 šolje, mleveni
ćeten alva - 300 g
Za preliv:
vanila - 1 komad
šećer - 2 šolje
voda - 2 šolje
Priprema:
Alvu izmrvite i pomešajte je sa mlevnim orasima.
Dve po dve kore se poprskaju maslacem, pa se preko njih stavlja nadev.
Zatim se uvija u rolat i ređa se u pleh koji ste prethodno podmazali.
Pecite sve dok ne porumeni.
Zatim uzmite sastojke za preliv, sipajte ih u šerpu i stavite na šporet i čekajte da provri.
Čim se preliv ohladi, prelijte "tahini" baklavu preko njega.
Cela porodica će se daviti i uživati u njoj.
Turkinje ovo prave na izvanredan način i nema šanse da se nekome neće svideti.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)