Starinski recept za posni đuveč, Foto: Bakina kuhinja

ukus fantastičan

NAJSLASNIJI POSNI ĐUVEČ PO RECEPTU SRPSKIH STARAMAJKI: Svakog Uskršnjeg posta su ovako hranile svoje najmilije

Recept za posni đuveč kakav su spremale naše bake - korak po korak

Objavljeno: 07.03.2024. 13:10h

Đuveč je jedno od omiljenih jela u Srbiji, a i šire, a ima bekonačno verzija. Utisak je da svaka domaćica ima neku svoju tajnu i to je jedna od lepota naše tradicionalne kuhinje.

Može se spremati u različitim kombinacijama povrća, može se praviti i sa junetinom, mlevenim mesom, slaninom i piletinom, a tu je njegova posna verzija, idealna za Uskršnji post koji samo što nije počeo.

I još ako je po receptu naših starih baka, kakav vam danas predstavljamo.

Ukus je zaista neponovljiv.

Potrebno je:

- 1 glavica crnog luka

- 500 g krompira

- 100 g šargarepe

- 1oo g pirinča

- 2 paradajza (može i čaša soka od paradajza)

- 2 paprike (mogu iz zamrzivača)

- 3 čena belog luka

- so, biljni začin, biber, peršun

- 6 dl vode (i manje ako se dodaje dok od paradajza)

- malo ulja

Napomena: Umesto svežeg povrća možete koristiti i smrznutu mešavinu za đuveč.

Priprema

Iseckati sitno crni luk i propržiti na ulju. Dodati šargarepu iseckanu na kolutove i krompir na kriške. Zatim dodati naseckanu papriku i paradajz. Sve propržiti.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Bakina kuhinja

Dodati prethodno očišćen i dobro opran pirinač i izgnječen ili sitno iseckan beli luk.

Sve začiniti i naliti vodom (da ogrezne).

Kuvati na tihoj vatri 15 minuta, a zatim sve preručiti u tepsiju i staviti u toplu rernu.

Peći oko pola sata.

Bonus video:

(Espreso/Yumama/Preneo: V.Š)