ukus fantastičan
NAJSLASNIJI POSNI ĐUVEČ PO RECEPTU SRPSKIH STARAMAJKI: Svakog Uskršnjeg posta su ovako hranile svoje najmilije
Recept za posni đuveč kakav su spremale naše bake - korak po korak
Đuveč je jedno od omiljenih jela u Srbiji, a i šire, a ima bekonačno verzija. Utisak je da svaka domaćica ima neku svoju tajnu i to je jedna od lepota naše tradicionalne kuhinje.
Može se spremati u različitim kombinacijama povrća, može se praviti i sa junetinom, mlevenim mesom, slaninom i piletinom, a tu je njegova posna verzija, idealna za Uskršnji post koji samo što nije počeo.
I još ako je po receptu naših starih baka, kakav vam danas predstavljamo.
Ukus je zaista neponovljiv.
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 500 g krompira
- 100 g šargarepe
- 1oo g pirinča
- 2 paradajza (može i čaša soka od paradajza)
- 2 paprike (mogu iz zamrzivača)
- 3 čena belog luka
- so, biljni začin, biber, peršun
- 6 dl vode (i manje ako se dodaje dok od paradajza)
- malo ulja
Napomena: Umesto svežeg povrća možete koristiti i smrznutu mešavinu za đuveč.
Priprema
Iseckati sitno crni luk i propržiti na ulju. Dodati šargarepu iseckanu na kolutove i krompir na kriške. Zatim dodati naseckanu papriku i paradajz. Sve propržiti.
Dodati prethodno očišćen i dobro opran pirinač i izgnječen ili sitno iseckan beli luk.
Sve začiniti i naliti vodom (da ogrezne).
Kuvati na tihoj vatri 15 minuta, a zatim sve preručiti u tepsiju i staviti u toplu rernu.
Peći oko pola sata.
Bonus video:
(Espreso/Yumama/Preneo: V.Š)