idealna za sve prilike
NAJKREMASTIJA POSLASTICA KOJA KIDA KOLIKO JE DOBRA: Bugarska torta "Piškotino" - sočna, lagana i osvežavajuća
Bugarska torta "Piškotino" je najkremastija sočna, lagana i osvežavajuća poslastica koja kida koliko je dobra
Uvek kada pomislite na neke slatkiše setite se da je mnogo bolje da sami napravite nešto u čemu će cela porodica uživati nego da dajete pare na nešto kupovno.
Torte su nam omiljenih izbor i kada nemamo neki veliki povod za njih, kao što su rođendani, slave, neki značajni datumi...
Jedna je posebno osvojila srca naših domaćica, a u pitanju je turska kakao mokra torta koja će svakoga osvojiti čim proba jedno parče.
Slojevita, bogata filom, jednostavno magičan desert.
Isto tako i Bugarke prave jednu koja se zove "Piškotino" - naziv je jako simpatičan, a ona jako ukusna.
Deca će vam tražiti da je spremate barem jednom u mesec dana.
Sastojci sa receptom su tu:
pistaći - za dekoraciju
piškote - 1 pakovanje
pavlaka - 200 ml, slatka
slatko od šumskog voća - 3 supene kašike, maline ili drugo
sveže mleko - 500 ml (+100 ml, za topljenje)
vanila
žumanca - 2 komada
kravlji maslac - 20 g
šećer - 80 g
brašno - 50 g ili skrob
Priprema:
Pripremate fil tako što mešate žumanca, šećer, skrob i malo svežeg mleka sa ukupnom količinom 500 ml vanile.
Ostalo mleko stavljate u kaserolu i kada se zagreje u tankom mlazu, sipate smesu od jaja.
Neprestano mešajte dok se ne zgusne. Kada se skine sa ringle, dodajte maslac i ostavljamo krem da se u potpunosti ohladi.
Pavlaku mutite mikserom. Jednu trećinu nje dodajte u ohlađeni krem.
Stavite providnu foliju u posudu u kojoj ćete praviti kolač kako biste mogli nakon toga lako da ga izvadite i okrenete.
Dodatno natopite piškote svežim mlekom u koje po želji možete dodati šećer, aromu ili neki liker.
Ređajte tako što stavljamo sloj piškota i sloj krema. Ponovo uvijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.
Nakon toga okrenite tortu sa piškotama, premažite ostalom pavlakom u koju ste dodali i slatko.
Piškotino oblikujte sa šarama po izboru i dekorišite svežim voćem i orašastim plodovima.
Poslastica koja je najbolji izbor za sve prilike.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)