bolje ne postoji
STARI MONASI U VREME POSTA OBAVEZNO PRAVE ZAPRŽENU BORANIJU: Najlepše jelo sa začinima - recept sa Hilandara
Stari monasi u vreme posta prave najlepšu zaprženu boraniju sa začinima po receptu sa Hilandara
Uskršnji post kreće 18. marta, a mnogi već smišljaju koja jela će da spremaju u tom periodu.
Tada se uglavnom jede posna sarma, prebranac, riba...
Međutim, ono što mnogi obožavaju na kašiku jeste i svetogorska čorbakoja krepi dušu i telo koliko je ukusna.
Sada je ispred vas nešto drugačije, a sa druge strane jako ukusno.
U pitanju je propržena boranija starih monaha sa Hilandara koja kida koliko je dobra, a bolja je mnogo od klasične na koju su svi navikli.
Oni je obavezno prave u tom periodu i u njoj će uživati čak i oni koji ne poste.
Priprema se lako, a pojede se dok trepnete.
Ovo su sastojci sa receptom:
Boranija
Crni luk
Ulje
Koren anisa
Paradajz
Začini ( origano, bosiljak, list anisa, lovorov list, korijander)
Tu je i njihova priprema:
Boranija se očisti, opere i prepolovi.
Crni luk se očisti i isecka.
Beli luk se sitno isecka.
U tiganju se zagreje ulje i na njemu se proprži crni i beli luk i iseckan koren anisa, dok ne požuti.
Tada se sipa voda i dodaju se zrnca korijandera.
Na sve to sipa se boranija.
Posuda se pokrije i dinsta dok mahune ne omekšaju.
Posebno, oljuštiti paradajz, izbaciti semenke i iseći na komadiće, pa zajedno sa bosiljkom, origanom, listom anisa i lovora, umešati u boraniju.
Tada se posoli i pobiberi po ukusu. Još izvesno vreme odstoji u sudu, na kraju šporeta.
Uživajte u zaprženoj boraniji starih monaha sa Hilandara.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)