Zapržena boranija starih monaha sa Hilandara, Foto: Printscreen/Youtube/Mimina kuhinjica

bolje ne postoji

STARI MONASI U VREME POSTA OBAVEZNO PRAVE ZAPRŽENU BORANIJU: Najlepše jelo sa začinima - recept sa Hilandara

Stari monasi u vreme posta prave najlepšu zaprženu boraniju sa začinima po receptu sa Hilandara

Objavljeno: 06.03.2024. 11:11h > 11:15h

Uskršnji post kreće 18. marta, a mnogi već smišljaju koja jela će da spremaju u tom periodu.

Tada se uglavnom jede posna sarma, prebranac, riba...

Međutim, ono što mnogi obožavaju na kašiku jeste i svetogorska čorbakoja krepi dušu i telo koliko je ukusna.

Sada je ispred vas nešto drugačije, a sa druge strane jako ukusno.

U pitanju je propržena boranija starih monaha sa Hilandara koja kida koliko je dobra, a bolja je mnogo od klasične na koju su svi navikli.

Oni je obavezno prave u tom periodu i u njoj će uživati čak i oni koji ne poste.

Priprema se lako, a pojede se dok trepnete.

Seckanje crnog luka za zaprženu boraniju starih monaha sa Hilandarafoto: Printscreen/Youtube/Mimina kuhinjica

Ovo su sastojci sa receptom:

Boranija

Crni luk

Ulje

Koren anisa

Seckanje paradajza za zaprženu boraniju starih monaha sa Hilandarafoto: Printscreen/Youtube/Mimina kuhinjica

Paradajz

Začini ( origano, bosiljak, list anisa, lovorov list, korijander)

Tu je i njihova priprema:

Boranija se očisti, opere i prepolovi.

Dinstanje crnog luka za zaprženu boraniju starih monaha sa Hilandarafoto: Printscreen/Youtube/Mimina kuhinjica

Crni luk se očisti i isecka.

Beli luk se sitno isecka.

U tiganju se zagreje ulje i na njemu se proprži crni i beli luk i iseckan koren anisa, dok ne požuti.

Spremanje zapržene boranije starih monaha sa Hilandarafoto: Printscreen/Youtube/Mimina kuhinjica

Tada se sipa voda i dodaju se zrnca korijandera.

Na sve to sipa se boranija.

Posuda se pokrije i dinsta dok mahune ne omekšaju.

Posebno, oljuštiti paradajz, izbaciti semenke i iseći na komadiće, pa zajedno sa bosiljkom, origanom, listom anisa i lovora, umešati u boraniju.

Zapržena boranija starih monaha sa Hilandarafoto: Printscreen/Youtube/Mimina kuhinjica

Tada se posoli i pobiberi po ukusu. Još izvesno vreme odstoji u sudu, na kraju šporeta.

Uživajte u zaprženoj boraniji starih monaha sa Hilandara.

Bonus video:

(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)