pažnja
AKO JEDETE OVU NAMIRNICU NA TOSTU, SMRŠAĆETE 3 KILOGRAMA ZA 8 NEDELJA I PREPORODITI SE: Postaće GORIVO za CREVO
Ovaj obrok je niskokaloričan, pun vlakana i ima visok sadržaj proteina, pa ima brojne zdravstvene prednosti.
Poznato je da je pasulj dobar za vaše srce, a mogao bi biti dobar i za vašu liniju i struk, tvrde naučnici.
Ljudi koji su jeli 40 grama otpornog skroba dnevno, koji se nalazi u pasulju, leblebiji i sočivu, izgubili su 3 kilograma za osam nedelja, otkrili su kineski istraživači.
Ugljene hidrate probavljaju zdrave bakterije u crevima koje vam pomažu da izgubite kilograme, rekli su naučnici.
Profesor Veiping Jia sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jiao Tong u Šangaju, rekao je:
„Pokazali smo da otporni skrob može da olakša gubitak kilograma. Prednosti rezistentnog skroba povezane su sa promenama u sastavu crevne flore.“
Otporni skrob je vrsta vlakana koja se ne vari u tankom crevu, već postaje gorivo za zdrave bakterije u donjem crevu.
Najbolji izvori su žitarice od celog zrna i mahunarke, koje uključuju pasulj, sočivo i grašak. Možete ga dobiti i od krompira, iako se mora ohladiti nakon što ga skuvate.
Prethodna istraživanja su pokazala da viši nivoi zdravih crevnih bakterija mogu da olakšaju gubitak masti i težine, piše The Sun.
Kako piše Daily Mail, uprkos tome što je pasulj iz konzerve na tostu godinama smatran nezdravim jelom, vrhunski nutricionisti su ga izdvojili kao deo zdrave ishrane – iako su obe komponente tehnički ultra-obrađena hrana, prema Britanskoj fondaciji za ishranu (BNF).
Pored žitarica od celog zrna i voćnih jogurta, BNF je insistirao da je pasulj na tostu izvor „važnih hranljivih materija“, kao i da je „pristupačan“.
Ovaj obrok je niskokaloričan, pun vlakana i ima visok sadržaj proteina, pa ima brojne zdravstvene prednosti.
Kada se napravi sa dve kriške integralnog hleba i pola konzerve pečenog pasulja obrok ima oko 350 kalorija.
Ovo je samo 14 odsto od 2.500 preporučenih dnevnih kalorija za muškarca i 18 odsto od 2.000 za žene – količina koja je u proseku potrebna dnevno za održavanje težine.
Pored toga, pasulj na tostu je pun vlakana, kojih ima oko 13 grama po porciji i pun je proteina.
Odraslima se savetuje da jedu 30g dnevno, ali NHS napominje da većina ima samo oko 20g dnevno.
Konzumiranje dosta vlakana, povezano je sa manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka creva.
Pasulj na tostu takođe ima malo šećera, sadrži 11,9 grama od kojih je deo prirodnog porekla, i 0,5 grama zasićenih masti.
U samo jednoj konzervi pasulja ima i dosta vitamina, uključujući gvožđe, cink, vitamine B i kalijum.
Gvožđe pomaže u održavanju zdrave krvi, a cink pomaže u stvaranju novih ćelija i enzima. Vitamini B pomažu u održavanju zdravog nervnog sistema, dok kalijum pomaže u kontroli ravnoteže tečnosti u telu, prema NHS.
Nutricionisti su pozdravili pasulj na tostu zbog njegovih zdravstvenih prednosti.
„Za mnoge od nas kada se vratimo kući nakon napornog dana, hrana poput pečenog pasulja, tosta od integralnog brašna, ribljih prstića ili gotovih sosova za testeninu je pristupačan način da dobijete izbalansiran obrok na stolu“, rekla je Bridžit Benelam, portparol BNF-a.
(Espreso/Zadovoljna/Prenela P.V.)