ukus fenomenalan
EVO KAKO DA NE USMRDITE KUĆU TOKOM SPREMANJA PASTRMKE ZA USKRŠNJI POST: Meso neće biti gorko, biće NAJUKUSNIJA IKAD
Recept za najukusniju pastrmku i cake da ispadne savršena
Uskršnji post samo što nije počeo, a ljudi koji ga se pridržavaju uglavnom na trpezi imaju ribu. U Srba je pastrmka jedan od favorita, iako ne znaju baš svi da je spreme kako treba.
Pastrmka je veoma zdrava vrsta ribe, a po receptu koji vam donosimo biće posebno ukusna, sa hrskavom i slasnom koricom. A tu je i jedan sjajan trik - ribu je bolje peći u rereni nego pržiti, jer ćete na taj način i kuću sačuvati od njenog mirisa koji ume da bude prilično jak i teže se uklanja iz prostorija.
A meso neće biti gorko.
Sastojci:
4 pastrmke
2 kašike kukuruznog brašna
1 kašika pšeničnog brašna
2 limuna
1 veza peršuna
2 čena belog luka
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:
Očišćenu pastrmku posušite ubrusima i dobro usolite. U unutrašnjost svake ribe naprskajte malo soka od limuna, stavite malo sitno seckanog belog luka i peršuna. Na jednom tanjiru pomešajte kukuruzno, pšenično brašno sa malo soli. Ova mešavina daće ribi hrskavu koricu, a trik sa lukom, limunom i peršun koji stavljate u ribu pre pečenja daće joj poseban ukus.
Pouljite maslinovim uljem pleh ili vatrostanu posudu u kojoj ćete peći ribu. Rernu uključite na 200 stepeni da se zagreje. Svaku pastrmku bogato uvaljajte u mešavinu brašna, začina i slažite u pleh ili vatrostalnu posudu, pa po vrhu ribu poprskajte sa malo maslinovog ulja.
Stavite u vruću rernu i pecite na 200 stepeni 45 minuta. Da bi korica bila jednako pečena i hrskava sa obe strane, na polovini pečenja pažljivo okrenite ribu. Poslužite je uz preliv od maslinovog ulja, belog luka, limuna i peršuna.
Bonus video:
(Espreso/Stvarukusa/Preneo: V.Š)