vraća u detinjstvo
NAJKREMASTIJA POSLASTICA KOJI SE TOPI U USTIMA: Mađarski kolač "slatki somot" - recept sa starog papira
Mađarski kolač "slatki somot" je najkremastija poslastica koja se topi u ustima, a recept je sa stargo papira
Radna nedelja je počela, a domaćice svakako na umu imaju razne ideje kako da iznenade svoju decu i lepše polovine sa nekim slatkišom koji je drugačiji, a jednako ukusan kao i oni na koje su navikli.
Osim što svi vole da jedu razna testa, a jedno takvo ukusno prave Arapkinje - u pitanju je pita "fatajer" sa sirom i mesom, koju kada probate nećete više kročiti u pekaru.
Premekana, sočna, ukusna, a najbitnije da je domaća.
Da bi se vaša deca obradovala poslasticama ispred vas je kolač Mađarica koji se zove "slatki somot".
Lagan, brzo se sprema, a poješće se i brže nego što mislite.
Sastojci i recept su tu za vas:
Za koru je potrebno:
vanila - 1 komad
jaja - 4 komada
brašno - 1 1/2 šolje + prašak za pecivo
šećer - 1 šolja
Za preliv treba:
kokosovo brašno - za posipanje
voda - 200 ml
maslac - 60 g
šećer - 2 šolje
kakao - 2 supene kašike
Način pripreme:
Pripremanje kore:
Jaja se umute sa šećerom.
Nakon toga dodajemo brašno u koje smo stavili prašak za pecivo.
Na kraju i vanilu. Sve to se sipa u pleh, namazan uljem i peče se na 150 stepeni.
Čačkalicom proveravamo da li je gotovo. Ako se ništa ne lepi za čačkalicu, znači da je gotovo.
Vadi se iz rerne i ostavlja da se ohladi veoma dobro.
Priprema preliva:
Dok se kora hladi, u jednu šerpu stavljamo sve sastojke za preliv i mešamo dog ne dobijemo gust sirup.
Kad se kora ohladi, olovkom napravimo rupice i posle je prelivamo hladnim sirupom. Odozgo posipamo kokosom.
U ovako kremastom kolaču će se daviti cela porodica.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)