Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes
recept
JUGOSLOVENSKE CRNO - BELE ŠTANGLE SVI JOŠ UVEK SANJAJU: Ni jedno SLAVLJE nije moglo da prođe bez tog KOLAČA
Jedan starinski kolač koji se pravio u Jugoslaviji svi dobro pamte, a njegov ukus je toliko dobar da čim ga napravite nestaće sa tanjira dok trepnete.
Objavljeno: 04.03.2024. 11:02h
Marija Marković
Crno-bele štangle su najkremastiji kolač iz Jugoslavije sa dve vrste čokolada po vrlo jeftinim sastojcima.
Sastojci za ovaj recept su:
- duguljasti keks – 150 g
- bela čokolada – 200 g
- mleko – 300 ml
- crna čokolada – 200 g
- želatin – 10 g
- rum – 30 ml
- slatka pavlaka – 200 ml
- kisela pavlaka – 400 g
Priprema:
- U želatin dodati 5 kašika vode i razmutiti. U šerpu na šporetu rastopimo belu čokoladu pa dodamo 100 ml slatke pavlake i polovinu nabubrelog želatina i promešamo.
- Sklonimo sa šporeta kad se želatin rastopi. Dodamo 200 ml kisele pavlake i rum i mešamo dok se sve sjedini.
- Isti postupak ponovimo i sa crnom čokoladom, samo umesto ruma dodamo instant kafu.
- Pravougaoni kalup obložimo najlonskom folijom i ređamo – polovinu keksa natopljenog u mleku – polovinu crnog fila – polovinu belog fila.
- Pa ponovimo ređanje tako da završimo sa belim filom.
- Kalup stavimo u zamrzivač na nekoliko sati.
- Ohlađeni kolač seći na štangle.
- Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/A.J.)