ovo morate znati
CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVATE DOMAĆU KAFU, A DA TO I NE ZNATE: Samo ovako je najispravnije da bi ispala prava TURSKA
Zato vas podsećamo kako se pravilno kuva kraljica svih kafa
Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe služi domaća (turska) kafa i uglavnom je pijemo kod kuće, možda tokom procesa kuvanja pravimo neke greške kojima joj uništavamo ukus.
Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.
Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).
Promešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Osnovne greške kod pripreme kafe:
– Previše mešanja ubija ukus
– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe
– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka
– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe
Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!
bonus video
(Espreso/zenablic/Selena Ribić/prenela T.M.)