recept
OVO JE ČUVENI KOLAČ KOJI SE SPREMA U GRČKOJ I TURSKOJ: Samo zbog OVOG SIRUPA je toliko SOČAN
Isprobajte ovaj mediteranski kolač koji se pravi od testa i preliva sirupom
Ravani ili ravanija je kolač koji se sprema i u Grčkoj i u Turskoj, a dosta podseća na najpoznatiju slatku pitu - bakalavu. I Grci i Turci imaju kolače koje si prelivaju sirupom. Mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept i sigurni smo da ćete biti oduševljeni, a priprema je izuzezno laka. Samo se umuti testo, a onda se prelije sirupom.
Sastojci:
4 jajeta
250 g šećera
250 g jogurta
100 g putera
50 ml ulja
1 prašak za pecivo
400 g brašna
Za sirupp:
700 g šećera
500 ml vode
2 kašike limunovog soka
Recept za ravani kolač:
Napravite testo
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa sipajte jogurt i ulje. Sve lepo sjedinite i sipajte istopljeni puter. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve sjedinite mikserom.
Sipajte testo u tespiju
Pleh ili tepsiju premažite ulje, pa sipajte testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta.
Napravite sirup
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte limun isečen na kolutove. Kuvajte dok se šećer ne istopi, pa prelijte ohlađeni kolač vrelim sirupom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)