Dinstanje luka, Foto: B. Yarvin / Alamy / Alamy / Profimedia

MORATE DA ZNATE

ČUVENI KUVAR OTKRIO KAKO DA IZDINSTATE LUK NA NAJBRŽI NAČIN: Jedino tako se MIRIS neće širiti po celoj kući

Osim toga, ovaj trik sprečava i širenje mirisa luka po celoj kući

Objavljeno: 29.02.2024. 17:09h

Dinstanje luka je nešto na šta i ne obraćamo puno pažnje. Iseckamo luk, zagrejemo ulje i stavimo luk da se dinsta, dok mi radimo nešto drugo.

Ipak, svetski kuvari imaju svoj trik, pa tako Gordon Remzi u luk za variva i soseve, posipa sodom bikarbonom i šećerom, kako bi se što pre izdinstalo, a sam luk bio sočniji i ukusniji.

foto: Printscreen/Youtube/JamieOliver

Osim toga, ovaj trik sprečava i širenje mirisa luka po celoj kući. Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.

Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite – luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.

Ovaj trik primenjuju kuvari u velikim restoranima i hotelima.

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)