Uplakani turski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Silvana's Kitchen

ovo morate da probate

NAJLEPŠI UPLAKANI TURSKI KOLAČ: Poslastica koja uspeva svaki put - jeftini sastojci za svačiji novčanik

Najlepši uplakani turski kolač je poslastica koja uspeva svaki put, a sprema se od jeftinih sastojaka

Objavljeno: 29.02.2024. 17:02h

Turci su poznati po ukusnim specijalitetima i svi koju odu u njihovu zemlju se uvek oduševe kada probaju ukusna jela.

Jedna od njihov najpoznatijih jeste alva torta koja i mirisom i ukusom ostavlja bez reči svakoga.

Jednostavna, neodoljiva, a idealna za sve prilike.

Ispred vas je sada jedan neobičan slatkiš - uplakani turski kolač koji ćete praviti svake nedelje jer nešto tako do sada niste imali prilike da probate.

Pravljenje kore za uplakani turski kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Silvana's Kitchen

Svi sastojci sa receptom su tu:

Za čokoladni biskvit treba:

¼ kašičice soli

3 jajeta

1 kesica praška za pecivo

170 g šećera

200 g brašna

250 ml mleka

Kora za uplakani turski kolač u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Silvana's Kitchen

30 g kakaoa

2 kašike instant-kafe

1 kašičica ekstrakta vanile

130 ml ulja

Za preliv:

1 kašičica instant-kafe

300 ml mleka

Fil za uplakani turski kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Silvana's Kitchen

1 kašika šećera

15 g kakao praha

Za šlag treba:

3 kašike šećera u prahu

500 ml slatke pavlake

Za čokoladni ganaš:

150 g crne čokolade

Filovanje uplakanog turskog kolačafoto: Printscreen/Youtube/ Silvana's Kitchen

280 ml slatke pavlake

Ovo je njihova priprema:

Dobro umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i ekstrakt vanile. Potom postepeno dodajte prosejano brašno, prethodno pomešano s kakaoom, praškom za pecivo i solju. Sve dobro umutite, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta.

Zatim prokuvajte mleko s kakaoom, šećerom i kafom uz neprestano mešanje, pa time prelijte pečen biskvit, koji ste prethodno izbockali viljuškom. Tresnite pleh da se ravnomerno rasporedi.

Uplakani turski kolač u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Silvana's Kitchen

U jednoj činiji umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dobijenim šlagom premažite biskvit.

Za ganaš, istopite izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte kolač.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Prenela: N.J.)