Recept za posnu bajaderu za Uskršnji post, Foto: Youtube/ Printscreen/Domaći Recepti

sjajno

POSNA VERZIJA STARINSKOG KOLAČA IDEALNA ZA PREDSTOJEĆI POST: Naše bake su znale šta rade, TOPI SE POD NEPCIMA

Bajadera u svojoj posnoj varijenti je jednaka kao i ona u mrsnoj

Objavljeno: 29.02.2024. 13:10h

Uskršnji post ove godine počinje u martu i taman je pravo vreme za sve koji će ga se pridržavati da razmisle šta će ove godine imate na trpezi. A šta je bolje nego starinska, preukusna bajadera.

Za pravljenje posne bajadere potrebno vam je malo volje, vremena i kvalitetni sastojci. Za svega 20 minuta možete napraviti pun pleh kolača koji se tope pod nepcima i mogu da pariraju i onim najlepšim, koje ćete skupo platiti u poslastičarnicama.

Ona je savršena i za slave, ali i za druge prilike kada nam se na trpezama nalazi samo posna hrana.

Evo šta vam treba da biste napravili posnu bajaderu, baš onakvu kakve su naše bake godinama spremale i gostile nas njome.

Potrebno je:

300 g posnog mlevenog keksa

200 g mlevenih oraha

250 g šećera

1 vanil-šećer

10 kašika vode

200 g posnog margarina

150 g posne čokolade za kuvanje

Za glazuru:

3 kašike šećera

3 kašike vode

3 kašike ulja

100 g posne čokolade za kuvanje

veličine oraha margarin

Priprema:

U šerpu ispati šećer pomešan sa vanilinim šećerom, pa dodati vodu i staviti na šporet da proključa. Potom skinuti, dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Zatim dodati mleveni keks, mlevene orahe i varjačom dobro izmešati dok se lepo ne sjedini.

Posna bajadera - najbolji receptfoto: Printscreen/Youtube/ Recepttura

Zatim smesu podeliti na dva dela. U prvi deo dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje kakav jeste. Potom podmazati malo pleh i u njega sipati braon deo, lepo ga izravnati da bude ravan, pa sipati preko žuti. Ostviti da se stegne na hladnom mestu.

Kad se stegne napraviti glazuru od čokolade, šećera, ulja, vode i margarina. Preliti kolač i ostaviti da se ohladi.

Nakon toga seći na štanglice i ređati na tacnu.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Milica Ilić/Preneo: V.Š)