7 najboljih recepata za uskršnji post, Foto: Profimedia / Dejan Ilic / Alamy / Alamy /

bliži se post

RECEPTI ZA 7 NAJUKUSNIJIH JELA ZA USKRŠNJI POST: Jelovnik za sve dane u nedelji, ne zna se koje jelo je bolje

7 brzih i najboljih recepata za posna jela za predstojeći Uskršnji post

Objavljeno: 29.02.2024. 12:18h

Ove godine Uskršnji post počinje sredinom marta i sve nam je bliži. S obzirom da se u njegovo vreme promeni trpeza, mnoge domaćice dođu na slatke muke oko izbora jela za najmilije.

Mi vam donosimo jelovnik i recepte za svih sedam dana u nedelji. Ne zna se koje je jelo ukusnije.

1. Zapečene posne punjene paprike

Sastojci:

10 paprika (može i suvih)

200 gr kuvanog pirinča

1 praziluk

veza blitve

1 veća šargarepa

2 kašike ajvara

100 ml kuvanog paradajza

2 paradajza ili krompira

so i biber

4 čena belog luka

ulje

Priprema:

Na ulju propržiti seckan praziluk pa dodati rendanu šargarepu. Blitvu obariti pa iseckati. Pirinač skuvati, ali ne sasvim. U pržen praziluk dodati obaren pirinač, iseckanu blitvu, ajvar, seckan beli luk, biber i so pa sve izjednačiti. Paprike oprati izvaditi semenke pa napuniti.

Recept za posne punjene paprikefoto: Printscreen/Youtube/Lako je kuvati

Paradajz ili krompir iseći na tanje kriške i zatvarati paprike. Pleh obložiti pek papirom malo pouljiti i poređati paprike. Sipati kuvan paradajz preko njih i ulje. Peći na 200 stepeni C 50-60 min. Služiti tople.

2. Posni podvarak

Sastojci:

Manja glavica kiselog kupusa

50 ml maslinovog ulja

1 glavica crnog luka

malo suve slatke paprike

3 čena belog luka

mleven biber

3 krompira

so

Priprema:

Kupus iseckanti sitno na rezance. Luk crni iseckati propržiti pa dodati seckan kupus i pržiti. Vatru smanjiti i stalno mešati.Kad dobije zlatno žućkastu boju gotov je. Dodati malo aleve paprike po želji i seckan beli luk. Krompir skuvati, izgnječiti i izmiksati. Servirati ga uz podvarak, savetuje Bakina kuhinja.

Recept za posni podvarakfoto: Privatna arhiva

3. Posni šareniš od povrća

Sastojci:

2 glavice belog luka

1 crveni luk

1 tikvica

2 crvene + 2 zelene paprike

200 gr paradajza

100 ml belog vina

450 gr kuvanih leblebija

so i biber

pola kašičice dimljene paprike

Priprema:

Izdinstajte luk i praziluk. Dodajte paprike i tikvice. Dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte paradajz, posolite popbiberite i dodajte vino. Krčkajte 20 minuta. Na kraju dodajte dimljenu papriku i leblebije.

Recept za posni šarenišfoto: B. Yarvin / Alamy / Alamy / Profimedia

4. Ratatuj sa krompirom

Sastojci:

500-600 gr krompira

1 manja tikvica

1 glavica crnog luka

1 manji paradajz

1 crvena paprika

beli luk granule

so, biber, suvi začin

ulje

Priprema:

Očistiti krompir i tikvice i iseći na krugove. Dodati suvog začina i soli, bibera, belog luka, i ulja i sve dobro izmešati. Papriku iseći na krupnije kao i luk pa posoliti. Ređati u pleh koji se premazali ulje.

Recept za posni ratatujfoto: Profimedia

Izmešati sve i naizmenično ređati u pleh. Ubaciti i sečen paradajz. Pouljiti i peći na 220 stepeni C oko sat vremena. Pokriti folijom prvih 15-20 minuta, pa otkriti da se lepo ispeče u sopstvenom soku.

5. Rižoto sa povrćem

Sastojci:

200 g kukuruza šećerca

200 g pirinča, 200 g graška

1 glavica luka

2 šargarepe

susam po želji

ulje

so

biber

peršun

Priprema:

U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva.

Recept za posni rižoto sa povrćemfoto: Bakina kuhinja

Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.

6. Posna pica

Sastojci:

200 g kukuruza šećerca,

malo luka,

konzerva tunjevine,

posni kačkavalj,

masline,

so i biber,

dve podloge za picu,

kečap

Priprema:

Podlogu za picu premažite kečapom pa dodajte kukuruz(može i zaleđen), komadiće tunjevine, krupno isečen luk, poslolite pa preko narendajte kačkavalj i stavite masline. Sve zapecite u rerni na 200 stepeni.

Recept za posnu picufoto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

7. Lignje sa krompirom

Sastojci:

600 grama lignji

3 krompira

peršun

maslinovo ulje

glavica belog luka

so i biber

Priprema:

Očistite lignje. Središnje telo izvadite i isecite ispod očiju. Izvadite kost koja se nalazi sa strane lignji. Isecite krompir na komade.

Recept za posne lignje sa krompiromfoto: Printscreen/Youtube/Recepttura

Isecite peršun i beli luk na sitno. Stavite sve u činiju, pa dodajte ulje so i biber. Promešajte sve i stavite u vatrostalnu činiju pa u rernu. Pecite 40 do 50 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Servirajte uz dobro vino.

Bonus video:

(Espreso/Oazaznanja/Preneo: V.Š)