bliži se post
RECEPTI ZA 7 NAJUKUSNIJIH JELA ZA USKRŠNJI POST: Jelovnik za sve dane u nedelji, ne zna se koje jelo je bolje
7 brzih i najboljih recepata za posna jela za predstojeći Uskršnji post
Ove godine Uskršnji post počinje sredinom marta i sve nam je bliži. S obzirom da se u njegovo vreme promeni trpeza, mnoge domaćice dođu na slatke muke oko izbora jela za najmilije.
Mi vam donosimo jelovnik i recepte za svih sedam dana u nedelji. Ne zna se koje je jelo ukusnije.
1. Zapečene posne punjene paprike
Sastojci:
10 paprika (može i suvih)
200 gr kuvanog pirinča
1 praziluk
veza blitve
1 veća šargarepa
2 kašike ajvara
100 ml kuvanog paradajza
2 paradajza ili krompira
so i biber
4 čena belog luka
ulje
Priprema:
Na ulju propržiti seckan praziluk pa dodati rendanu šargarepu. Blitvu obariti pa iseckati. Pirinač skuvati, ali ne sasvim. U pržen praziluk dodati obaren pirinač, iseckanu blitvu, ajvar, seckan beli luk, biber i so pa sve izjednačiti. Paprike oprati izvaditi semenke pa napuniti.
Paradajz ili krompir iseći na tanje kriške i zatvarati paprike. Pleh obložiti pek papirom malo pouljiti i poređati paprike. Sipati kuvan paradajz preko njih i ulje. Peći na 200 stepeni C 50-60 min. Služiti tople.
2. Posni podvarak
Sastojci:
Manja glavica kiselog kupusa
50 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
malo suve slatke paprike
3 čena belog luka
mleven biber
3 krompira
so
Priprema:
Kupus iseckanti sitno na rezance. Luk crni iseckati propržiti pa dodati seckan kupus i pržiti. Vatru smanjiti i stalno mešati.Kad dobije zlatno žućkastu boju gotov je. Dodati malo aleve paprike po želji i seckan beli luk. Krompir skuvati, izgnječiti i izmiksati. Servirati ga uz podvarak, savetuje Bakina kuhinja.
3. Posni šareniš od povrća
Sastojci:
2 glavice belog luka
1 crveni luk
1 tikvica
2 crvene + 2 zelene paprike
200 gr paradajza
100 ml belog vina
450 gr kuvanih leblebija
so i biber
pola kašičice dimljene paprike
Priprema:
Izdinstajte luk i praziluk. Dodajte paprike i tikvice. Dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte paradajz, posolite popbiberite i dodajte vino. Krčkajte 20 minuta. Na kraju dodajte dimljenu papriku i leblebije.
4. Ratatuj sa krompirom
Sastojci:
500-600 gr krompira
1 manja tikvica
1 glavica crnog luka
1 manji paradajz
1 crvena paprika
beli luk granule
so, biber, suvi začin
ulje
Priprema:
Očistiti krompir i tikvice i iseći na krugove. Dodati suvog začina i soli, bibera, belog luka, i ulja i sve dobro izmešati. Papriku iseći na krupnije kao i luk pa posoliti. Ređati u pleh koji se premazali ulje.
Izmešati sve i naizmenično ređati u pleh. Ubaciti i sečen paradajz. Pouljiti i peći na 220 stepeni C oko sat vremena. Pokriti folijom prvih 15-20 minuta, pa otkriti da se lepo ispeče u sopstvenom soku.
5. Rižoto sa povrćem
Sastojci:
200 g kukuruza šećerca
200 g pirinča, 200 g graška
1 glavica luka
2 šargarepe
susam po želji
ulje
so
biber
peršun
Priprema:
U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva.
Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.
6. Posna pica
Sastojci:
200 g kukuruza šećerca,
malo luka,
konzerva tunjevine,
posni kačkavalj,
masline,
so i biber,
dve podloge za picu,
kečap
Priprema:
Podlogu za picu premažite kečapom pa dodajte kukuruz(može i zaleđen), komadiće tunjevine, krupno isečen luk, poslolite pa preko narendajte kačkavalj i stavite masline. Sve zapecite u rerni na 200 stepeni.
7. Lignje sa krompirom
Sastojci:
600 grama lignji
3 krompira
peršun
maslinovo ulje
glavica belog luka
so i biber
Priprema:
Očistite lignje. Središnje telo izvadite i isecite ispod očiju. Izvadite kost koja se nalazi sa strane lignji. Isecite krompir na komade.
Isecite peršun i beli luk na sitno. Stavite sve u činiju, pa dodajte ulje so i biber. Promešajte sve i stavite u vatrostalnu činiju pa u rernu. Pecite 40 do 50 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Servirajte uz dobro vino.
Bonus video:
(Espreso/Oazaznanja/Preneo: V.Š)