pažnja
OVU HRANU SRBI SVAKODNEVNO TAMANE, A PUNA JE ADITIVA KOJI UNIŠTAVA ORGANIZAM: Dobro pripazite na OVE namirnice
Alergija na gluten je sve češća iz godine u godinu širom planete
Celijakija je autoimuno stanje koje je širom sveta u porastu, a kanadski i francuski istraživači su sproveli istraživanje koje sugeriše da bi jedan aditiv mogao da dovede do većeg rizika od ovog stanja. Silicijum dioksid ili poznat kao E551 je prah sastavljen od nanočestica i služi kao sredstvo protiv zgrušavanja kod suve hrane, supa, začina i instant kafa.
Takođe, može se naći među sastojcima kod čak 2.600 prerađenih namirnica širom sveta. Glavna uloga mu je da spreči stvaranje grudvica i čuva ukus, teksturu i stabilnost hrane, prenosi newfoodmagazine.com.
Stručnjaci ističu kako se ovaj aditiv koristi u procesu prerade u različitim procesima transformacije hrane. Iako je prisutan u finalnom proizvodu, ne pojavljuje se uvek na listi sastojaka na pakovanju.
Studija koja se bavila proučavanjem kako ovaj aditiv utiče na zdravlje ljudi i da li ovaj nivo izloženosti može uticati na imunološki sistem creva, istražila je uticaj na oralnu toleranciju na proteine u ishrani.
To tako funkcioniše od našeg rođenja, napominju stručnjaci, a svaki poremećaj može dovesti do osetljivosti na hranu, što može imati alergijske reakcije ili autoimuna stanja poput celijakije.
Ovo stanje ima najčešće genetsku predispoziciju i to je poremećaj koji uzrokuje da ljudi reaguju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ražu i ječmu.
Najčešći simptomi su upala creva, bol u stomaku i dijareja. Oni koji su pogođeni ovim problemom mogu izgubiti i težinu.
Istraživanje je sprovedeno na miševima koji su bili izloženi E551 na dnevnoj bazi tri meseca. Istraživači su primetili da su miševi imali nižu oralnu toleranciju na proteine u ishrani i u paru na veće nivoe upale creva. Takođe su došli do saznanja da izlaganje E551 kod miševa smanjuje broj crevnih imunih ćelija koje su odgovorne za proizvodnju antiinflamatornih jedinjenja ključnih za sprečavanje reaktivnosti creva.
Koristeći miševe, istraživački tim sugeriše da bi svakodnevna izloženost ovom aditivu mogla da pogorša nivoe markera upale povezanih sa bolešću.
Potrebno je istražiti da li hronična izloženost E551 putem dijetetskih izvora može podstaći razvoj celijakije kod ljudi koji su genetski predisponirani na ovo stanje.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)