recept
LENJA PITA IZ STARE BAKINE SVESKE KOJA USPEVA ČAK I POČETNICIMA: Omiljeni kolač iz detinjstva gotov za POLA SATA
U zavisnosti od vrste jabuka, dodati šećera i cimeta po ukusu
Lenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.
Donosimo vam jednostavan recept za starinsku lenju pitu koja uspeva čak i nesikusnim domaćicama.
Sastojci:
3 jajeta
250gr masti
200gr šećera
200ml jogurta
500gr brašna
1 prašak za pecivo
1kg jabuka
cimet, rendana kora limuna (po želji)
Priprema:
Umutiti cela jaja sa mašću i šećerom, dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati i narendanu koru limuna, pa testo podeliti na dva jednaka dela. Jabuke narendati, pa kratko prodinstati na šporetu, da uvri višak tečnost.
U zavisnosti od vrste jabuka, dodati šećera i cimeta po ukusu. U podmazan pleh razvući jednu koru, pa po njoj rasporediti nadev od jabuka. Zatim pokriti drugom polovinom testa i peći na 180 do 200 stepeni oko 40 minuta. Pita je pečena kada porumeni i kada se odvaja od ivica pleha. Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i seći na kvadrate.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)