Drveće, Foto: RINA

morate da znate

OVAKO ĆETE NAJBOLJE DA PRIPREMITE VAŠA STABLA ZA TEMPERATURE KOJE DOLAZE: Uradite OVO da bi RAĐALE cele godine

Kajsije, višnje i šljive su posebno osetljive

Objavljeno: 27.02.2024. 19:06h

Krečenje stabala voća je agrotehnička mera koja ima za cilj zaštitu voćaka od negativnih uticaja temperature tokom zimskog perioda. Ova praksa se primenjuje kako bi se sprečilo pucanje i cepanje kore stabla, koje može nastati usled izuzetno niskih noćnih temperatura i jakog sunca tokom dana.

Borba protiv mraza i naglih temperaturnih promena

Uzdužno pucanje kore stabla može nastati usled naglih promena temperature između noći i dana tokom zime. Krečenje stabala voća pomaže u sprečavanju ovog problema tako što bela boja kojom se stablo premazuje omogućava refleksiju svetlosti i odbija sunčeve zrake. Na taj način se smanjuje naglo zagrevanje kore biljke ujutru, što može usporiti kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne prolećne mrazove.

foto: RINA

Zaštita od visokih temperatura

Krečenje stabala voća takođe pruža zaštitu od visokih temperatura, sprečavajući pojavu ožegotina na stablu usled jakih sunčevih zraka. Voće poput kajsija, šljiva, breskvi i višanja posebno je osetljivo na pucanje i krečenje može značajno doprineti očuvanju ovih voćaka tokom dužeg perioda, piše Agromagazin.

Recepti za smešu za krečenje

Kada je reč o pripremi smeše za krečenje stabala, postoji nekoliko recepata koji se mogu koristiti. Najčešće se preporučuje korišćenje gašenog kreča, a u smesu se može dodati i plavi kamen radi dodatne zaštite od oboljenja.

Sastojci:

5kg gašenog kreča u obliku testa ili prah kreč

500 g kuhinjske soli

0,5 kg sumpora u prahu

8-10 l vode

100 g plavog kamena kristala

U plastičnu kofu od 15 litara sipajte kreč i u njega dodajte sumpor, so i plavi kamen. Sve to izmešajte drvenom varjačom. U smesu postepeno dodajte vodu uz blago mešanje. Pomešajte sve sastojke i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji, to je veća lepljivost smeše.

Bonus video:

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)