Recept za poparu star 100 godina, Foto: Printscreen/Youtube/ ŠtaDaJedem?

oduševićete se

OVAKO SE PRAVILA POPARA PRE 100 GODINA: Starinski recept krije tajnu, u pitanju je jedan sastojak, nema dalje

Nema boljeg doručka od tradicionalne popare

Objavljeno: 27.02.2024. 14:16h

Ne kaže se bezveze da je doručak najvažniji obrok, a Srbi svakako najbolje vole one domaće, tradicionalne specijalitete.

Od davnina na našim trpezama se nalazi popara, a ona ima različite varijante i načine pripreme.

U zavisnosti od kraja u kojem se sprema popara se može napraviti od različitih sastojaka, a ovo je recept koji je star više od 100 godina.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite. Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu. Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Mirjana
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mirjana
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mirjana
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mirjana
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mirjana
FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

U vodu ubacite jednu kašičicu svinjske masti. Hleb iskidajte na komade, pa kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta.

Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka.

Izmrvite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira. Dodajte u smesu izlomljeni sir.

Nakon toga propržite jednu glavicu luka na malo ulja i taj luk dodajte u poparu. Izmešajte, posolite po ukusu i vaš doručak je gotov.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)