milina
OVAKO FRANO LASIĆ PRAVI NAJUKUSNIJI DUBROVAČKI SPECIJALITET: Na prvi pogled deluje komplikovano, ali je jako prosto
Recept je veoma jednostavan, a moguće je i da sve sastojke već imate u kući
Specijalitet koji će vas oduševiti, a pravi ga poznati glumac. Toliko se prosto pravi, iako na prvi pogleda deluje da je komplikovano.
Frano Lasić je u emisiji "Na večeri kod" pre nekoliko godina mnoge podsetio na fenomenalan, a jeftin slatkiš — dubrovačku rozatu iliti dubrovačku rožatu. Na prvi pogled, ona deluje kao se priprema komplikovano, a izgleda kao desert iz nekog restorana. Zapravo, u pitanju je poslastica koja se može pripremiti veoma lako, a poreklom je još iz srednjeg veka. Originalno, u dubrovačku rozatu stavlja se i liker od ruže, ali jednako je ukusno i bez njega. Umesto njega možete, po želji, staviti i nekoliko kapi ružine vodice za kolače.
Dubrovačka rozata vas lako može podsetiti i na krem brule ili flan...
Sastojci:
pola litre mleka
6 jaja
6 kašika šećera
2 vanilin šećera (ili mahuna vanile)
još 200 grama šećera za karamelizovanje
Priprema:
Umutite šećer i vanilin šećer, pa pomešajte sa mlekom. Prokuvajte i sklonite s vatre da se hladi. Jaja umutiti žicom za mućenje (ako budete mutili mikserom, može ispasti isuviše penasto), pa pomešajte s mlekom koje se ohladilo. Po izboru dodajte malo likera od ruže (ili par kapi ružine vodice).
Šećer rastopite tako da se karamelizuje, ne i zagori, pa sklonite sa šporeta i spajte u posudice u kojima ćete peći rozatu. To mogu biti posudice kao za sufle.
Smesu sa mlekom prelijte preko karamele, a onda sve posudice stavite u veći pleh sa vodom.
Pecite oko 45 minuta na umerenoj temperaturi (oko 150 do 160 stepeni), ili do sat vremena, po potrebi.
Kada se rozata ohladi, na posudu stavite tanjir, pritisnite i okrenite je. Možete dekorisati rendanom koricom limuna, rendanom čokoladom, svežim voćem, listićima nane...
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)