OBRatite pažnju
OVO JE ZVANIČNO NAJBOLJA GIBANICA U SRBIJI: Snežana dodala SASTOJAK koji se Srbi ne bi SETILI i POMELA KONKURENCIJU
Za pripremu, sa pečenjem, potrebno vam je oko 90 minuta, a navedene mere biće dovoljne za 12-16 parčića.
Najbolju gibanicu Srbije napravila je Snežana Knežević, a svečano proglašenje bilo je u emisiji RTS Šarenica.
Gibanica je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih tradicionalnih jela u Srbiji, pa je to i razlog što je portal Recepti i Kuvar online krenuo u potragu za najboljom gibanicom u zemlji.
Konkurs je bio deo tradicionalnog izbora portala za najbolji tradicionalni recept godine, koji se organizuje deseti put za redom. U desetom, jubilarnom izboru za najbolji tradicionalni recept 2023. godine, za najbolju gibanicu Srbije, učestvovalo je preko 40 recepata, a pobednica je Snežana Knežević.
„Volim gibanicu spremljenu na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama. Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite ovu pitu koja može da se jede topla ili hladna. Može da vam bude kompletni obrok sa salatom po želji ili doručak uz jogurt“, navela je Snežana, koja je podelila i recept.
Za pripremu, sa pečenjem, potrebno vam je oko 90 minuta, a navedene mere biće dovoljne za 12-16 parčića.
Sastojci:
500 g kora za pitu (16 listova)
Za fil:
500 g tikvice pečene
500 g sira urda
3 dl kisele pavlake 20% masnoće
7 komada jaja
0,5 dl maslinovog ulja
po ukusu sitna morska so
1 kesica za pecivo
2 kašike suvog ili svežeg vlašca
Za preliv:
2 dl mleka
2 komada jaja
0,5 dl maslinovog ulja
Priprema:
Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelite sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni oko 15 minuta da se propeku i omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice.
U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte.
Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35×20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda.
Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda.
Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelijem odozgo.
Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta.
Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.
(Espreso/Novas/Prenela P.V.)