Sremuš, Foto: RINA

pažnja

ZA OVU BILJKU TVRDE DA JE MOĆNIJA OD BELOG LUKA, OČISTIĆE VAM ORGANIZAM KAO METLOM: Njenim DEJSTVIMA nema KRAJA

Sremuš ima brojna blagotvorna dejstva na naš organiza, jačanju imuniteta, čišćenju krvnih sudova i podsticanju zdravlja srca.

Objavljeno: 27.02.2024. 07:37h

Uskoro stiže sezona sremuša, biljke koja je poznata i kao "divlji luk" ili "medveđi luk". Ova samonikla biljka je bogata vitaminom C, mineralnim solima, etarskim uljima i drugim hranljivim sastojcima. Sremuš je poznat po svojoj moći detoksikacije, a biohemičari tvrde da je čak zdraviji od belog luka. Nemački travar Johan Knickle isticao je njegovu vrednost i tvrdio da bi ljudi bili potpuno zdravi ako bi sremuš uključili u svakodnevnu ishranu. Blagotvorno dejstvo sremuša Sremuš ima brojna blagotvorna dejstva na naš organizam, jačanju imuniteta, čišćenju krvnih sudova i podsticanju zdravlja srca. Takođe, koristan je i u tretiranju čira na želucu i gastritisa, kao i u pročišćavanju organizma od toksina.

Kulinarstvo i sremuš Osim što je koristan za zdravlje, sremuš se može koristiti u kulinarstvu na različite načine. Može se dodati u salate, supe, čorbe, ili se koristiti kao dodatak raznim jelima. Takođe, može se pripremiti i lekoviti sok od sremuša, koji se može konzumirati samostalno ili dodati u jogurt ili vodu. Kulinarstvo i sremuš

foto: RINA

Osim što je koristan za zdravlje, sremuš se može koristiti u kulinarstvu na različite načine. Može se dodati u salate, supe, čorbe, ili se koristiti kao dodatak raznim jelima. Takođe, može se pripremiti i lekoviti sok od sremuša, koji se može konzumirati samostalno ili dodati u jogurt ili vodu. Recepti sa sremušem U kulinarstvu, sremuš se može koristiti na različite načine. Može se dodati u salate, supe, čorbe, ili se koristiti kao dodatak raznim jelima. Takođe, može se pripremiti ukusna salata od seckanog sremuša uz dodatak sirćeta i maslinovog ulja. Takođe, može se kombinovati sa krastavcem i jogurtom za osvežavajuću obrok salatu. Uz malo kreativnosti, sremuš se može koristiti i u pripremi pite ili rižota. Spremite se da iskoristite blagodeti sremuša tokom proleća i uživate u njegovim zdravstvenim i kulinarskim prednostima.

(Espreso/Republika/Nevena Jakovljević/Prenela P.V.)