Bolonjeze, Foto: Printscreen/Youtube/The Perfect Home

recept

KUVARICA OTKRILA ŠTA STAVLJA U BOLONJEZE DA BI BILE SOČNE: Evo kako će vam uvek biti kao PRAVE ITALIJANSKE

Tajni sastojak koji jelu daje potpuno drugačiji ukus

Objavljeno: 26.02.2024. 16:25h > 16:39h

Špagete bolonjeze su omiljeni porodični ručak u gotovo svakom italijanskom domu, pogotovo ako u porodici ima male dece. Jednostavan je za pripremu i svima se sviđa. Iako postoji verovatno desetine varijacija porodičnih recepata, jedna kuvarica je pronašla savršeni dodatak koji koji pojačava ukus sosu. Aješa Kuk je priznala da dodaje inćune (riba slična sardini) svom sosu kako bi istakla ukus i podigla ga na viši nivo. U svom TikTok videu, Aješa je rekla:

- Inćuni će se rastopiti i neće stvoriti riblji ukus, već pojačati aromu bolonjeze sosa - poručila je kuvarica.

Ako ste iznenađeni što ste tek sada saznali za ovaj kulinrski trik, ne brinite - niste jedini. Dodavanje inćuna sosu čini da sos za testeninu bude mnogo bogatiji i mesnatiji. Riba će pružiti slani i ukusni oslonac. Recept za bolonjeze sos sa inćunima možete već danas isprobati.

foto: Profimedia

Sastojci:

500 g mlevene govedine

150 g pančete

500 ml goveđeg bujona

150 ml mleka

šargarepa

luk

štapić celera

čaša vina

kašika paradajz pirea

dva fileta inćuna

dva lovorova lista

tri grančice timijana

ulje za kuvanje

foto: Printscreen Youtube

Priprema:

U velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckanu šargarepu, luk i celer i kuvajte oko sedam minuta dok ne omekšaju. Dodajte mleveni beli luk i pančetu i kuvajte dok ne postanu zlatno-braon boje, oko pet minuta.

Zatim dodajte mleveno meso i koristite drvenu kašiku da ga izmrvite. Kuvajte oko osam minuta dok meso ne izgubi roze boju. Dodajte dobru količinu vina i pustite da se smesa krčka dok se vino ne redukuje za pola, što bi trebalo da traje oko tri minuta.

Zatim dodajte konzervu paradajza, teleći bujon i malo paradajz pirea. Promešajte dok se dobro ne sjedini i pustite da provri. Dodajte tajni sastojak, inćune, i pustite da se krčka oko dva minuta. Uprkos tome što je neobičan sastojak, nećete moći da osetite inćune u sosu i oni bi trebalo brzo da se rastope.

Stavite lovorov list i grančicu timijana u sos i sada je vreme da pustite bolonjeze sos da se kuva. Pokrijte lonac i kuvajte na niskoj temperaturi oko tri sata, povremeno proveravajući i mešajući. Otprilike sat vremena pre posluživanja, umešajte mleko i pustite da se nastavi kuvanje sa otvorenim poklopcem i blagim krčkanjem. Izvadite i lovorov list i grančicu timijana iz sosa, i vaš bogat i ukusan sos je sada spreman za posluživanje.

Bonus video:

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)