tope se u ustima
STARINSKI RECEPT ZA LONDON ŠTANGLE, NAŠE BAKE SU IH SAMO OVAKO SPREMALE: Iste sekunde će vas vratiti u DETINJSTVO
Napravićete ih brzo i lako, od sastojaka koje već imate u kuhinji
Kolači i poslastice koje su pravile naše bake uvek nas sećaju na najranije dane detinjstva i bezbrižnost koju smo tada osećali. Štrudla, koh i druge poslastice uvek nas podsećaju na bakinu kuhinju, baš kao i vanilice, grancle i London štangle.
Prednost ovih kolača je u tome što ih je lako napraviti, a većinu sastojaka većina domaćica već ima u kuhinji. Srećna republika donosi starinski recept za London štangle koje ćete brzo napraviti, a koje i ukusom i mirisom vraćaju u detinjstvo.
Sastojci:
4 jaja
200 g putera (ili margarina)
300 g šećera
350 g brašna
kesica vanilin-šećera
kesica praška za pecivo
1 limun (sok i kora)
250 g oraha
150 g pekmeza od kajsija ili marmelade od šipka
Priprema:
Umutite puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi sa 120 grama šećera, pa mu dodajte vanilin-šećer, brašno, prašak za pecivo, izrendanu koricu limuna, sok od limuna i na kraju četiri žumanca. Dobro umešeno testo izravnajte oklagijom, pa ga prebacite u tepsiju koju ste obložili pek-papirom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.
Dok se kora peče, umutite četiri belanca sa preostalih 180 grama šećera u čvrst sneg. Sameljite orahe, pa ih dodajte u šne. Deo oraha možete i da iseckate, tako će štanlice biti hrskavije.
Kad je kora za London štange ispečena izvadite tepsiju iz rerne, pa koru premažite pekmezom od kajsija. Možete, takođe, da koristite i marmeladu od šipka - bitno je da premaz bude malo kiselkast. Preko pekmeza ili marmelade nanesite umućen šne sa orasima, pa vratite kolač u rernu još petnaestak minuta da se dopeče.
Kad se sasvim ohladi, secite na štanglice i služite.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)