RECEPT
SVI VOLE OVAJ KOLAČ, A TEK KADA GA PROBATE SA ŠLAGOM BIĆETE ODUŠEVLJENI: Ni jedan SRBIN ga nikada ne bi ODBIO
Koh je starinski kolač božanstvenog ukusa koji se pravi od jeftinih sastojaka.
Ova starinska poslastica sa grizom natapa se mlekom, pa mnoge podseća na trileće. Za danas predlažemo koh ali u penastijoj varijanti - sa šlagom. Svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus vraća u detinjstvo.
Sastojci:
- 2 šolje griza
- 3/4 šolje šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 4 jaja
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica vanile u prahu
- 2 šolje mleka
- 1 šolja vode
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica vanilinog šećera
- 1/4 šolje meda
- 2 šolje slatke pavlake
- 1 šolja šećera u prahu
- 1 kašičica vanile u prahu
Recept za koh sa šlagom:
U većoj činiji pomešajte griz, šećer, prašak za pecivo, so, jaja, ulje i vanilin šećer. Kada sjedinite sastojke, smesu za koh izlijte u pleh i pecite oko 15 minuta na 170°C. U drugoj šerpi pomešajte mleko, šećer, vodu i vanilin šećer, pa ostavite da smesa proključa. Promešajte, kuvajte još 2 minuta i smanjite vatru. Kada se malo ohladi dodajte med. Natopite kolač prelivom. Kada se ohladi koh na sobnoj temperaturi, stavite u frižider na 1-2 sata. Umiksajte slatku pavlaku, šećer u prahu i vanilu, pa nanesite šlag preko koha. Preporučujemo i lažni japanski koh sa medom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/J.K./Prenosi M.M.)