ukusno
RECEPT ZA RIŽOTO KOJI ĆE SRBI OBOŽAVATI: Dobar i SPECIFIČAN UKUS, topi se u ustima
Rižoto od dimljene slanine i praziluka je vrlo lagano jelo sa snažnim aromatičnim akcentima
Rižoto od dimljene slanine i praziluka pravi se za manje od sat vremena, spada u jednostavna jela, a sastojci poput praziluka i slanine mu smo daju punoću ukusa.
Pravi se sa kozjim sirom, ali možete da stavite sir po vašoj želji. Možda ćete želeti da napravite i rižoto sa krompirom. Evo kako se pravi rižoto od dimljene slanine i praziluka!
Sastojci:
Ulje za prženje
Velika šaka svežih listova žalfije
4 parčeta dimljene šarene slanine, iseckana
1 veliki praziluk, sitno isečen
2 čena belog luka, zgnječena
250 g pirinča
150 ml suvog belog vina
750 ml vrućeg bujona od povrća
80 g mekog kozjeg sira
Recept za rižoto od dimljene slanine i praziluka
Zagrejte rernu
Za rižoto od dimljene slanine i praziluka zagrejte rernu na 200°C. Zagrejte 2 kašike ulja u tiganju na srednjoj vatri, a zatim propržite žalfiju dok ne postane hrskava. Odložite na tanjir i iscedite pola ulja. Pržite slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava sa obe strane. Ostavite pola sa strane sa žalfijom.
Dodajte praziluk i slaninu
Dodajte praziluk u ostatak slanine u tiganju i kuvajte 5 minuta dok ne omekša i lagano porumeni. Dodajte beli luk i kuvajte 1 minut, a zatim umešajte pirinač i lagano pojačajte vatru. Dodajte vino i pustite da proključa. Kada se vino smanji za pola, umešajte bujon, a zatim prebacite u posudu za pečenje sa čvrstim poklopcem i kuvajte sa poklopcem 20 minuta ili dok pirinač ne omekša.
Umešajte veći deo kozjeg sira dok se ne istopi, a zatim servirajte rižoto sa preostalom slaninom, sirom i žalfijom posipanim po vrhu. Uživajte u rižotu od dimljene slanine i praziluka.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)