UUH, KAKaV UKUS!
NAJKREMASTIJA TIRAMISU TORTA PRAVI SE OČAS POSLA, A UKUS KIDA: Zasladite celu porodicu ovom božanstvenom torticom
Proces miksanja biće brži i sastojci će se mnogo bolje povezati
Pri pečenju biskvita za tiramisu i izradi fila bitno je da mleko, jaja i maslac budu sobne temperature, zbog čega ih treba izvaditi iz frižidera 30 minuta pre nego što krenete sa izradom torte.
Recept za tiramisu tortu
Potrebno je za biskvit:
- 350 g kristal šećera
- 350 g maslaca
- 6 jaja
- 350 g belog brašna
- 2-3 čajne kašičice mleka
- instant kafa
- 250 g kipuće vode
- 30 g šećera
- 2 kašičice instant kafe
Sastojci za maskarpone krem:
- 250 g maslaca
- 320 g maskarponea
- 250 g šećera u prahu
- 1 kašičice ekstrakta vanile
- 4 kašike kakaa u prahu
- piškote i kakao u prahu za dekoraciju
Priprema:
Zagrejte na 160 stepeni i namastite 2 kalupa razmere 20 cm. U činiji miksajte maslac sobne temperature dok ne omekša.
Dodajte šećer i miksajte dok ne postane penast. U drugoj posudi umutite jaja sa villjuškom i dodajte vanilu. Postupno jaja dodajte u maslac i nastavite da miksate. Naizmenično dodajte brašno i mleko, počevši sa brašnom, i mešajte špatulom.
Nemojte da premešate kako biskvit ne bi bio prenabijen nakon pečenja. Podelite smesu u pripremljene kalupe i pecite 25-30 minuta. Kada čačkalicu zabodete u sredinu biskvita, mora da izađe čista.
Dok se biskvit hladi pripremite fil. U posudici pomešajte instant kafu sa zakuvanom vodom i šećerom. Ostavite sa strane da se ohladi. Izmiksajte maslac i maskarpone dok ne dobijete ujednačenu smesu, oko 2 minuta. Dodajte vanilu, a zatim postepeno dodajte šećer u prahu.
Nastavite da miksate još nekoliko minuta, dok smesa ne postane penasta. Krem je spreman, ali ako želite, možete da napravite dodatan korak. Smesu podelite u 2 dela, u jedan deo dodajte kakao u prahu i izmiksajte. Ovako ćete da dobijete dva fila. Kad se biskviti ohlade, namočite oba prethodno pripremljenom kafom. Biskvit premažite filom od vanile, na to dodajte drugi biskvit i sve premažite ga filom od kakaa. Celu tortu obložite piškotama, a vrh torte pospite kakaom.
BONUS VIDEO
(Espreso/zenablic/Iris Krdžić/prenela T.M.)