Foto: Printscreen YouTube/MammaMia Recipes

saznajte

EVO KAKO NAJLAKŠE DA PREPOZNATE DA JE BELI LUK SIGURNO DOMAĆI: Ne dajte da vam UVALJUJU svašta na pijaci i radnji

Evo kako ćete najlakše otkriti

Objavljeno: 16.02.2024. 17:10h

On je u hladnim mesecima kralj zdravlja zbog glavnog sastojka alicina, a kako se odlično nadopunjava u mnogim jelima, jedino što još treba da znate jeste kako odabrati onaj domaći.

Predsednica udruženja "Češnjak" Mara Čuljak objasnila je za tportal kako da to učinite u nekoliko sekundi.

Pogledajte koren

Uvozni luk nikada nema koren, a kod domaćeg je dugačak ili nešto kraći, u zavisnosti od toga da li je podrezan.

foto: Printscreen TikTok/caiyahphil

Obratite pažnju na oblik

Domaći luk nikada nema pravilan, okrugao oblik.

Pomirišite ga

Koliko god je glavica čvrsto zatvorena, uvek ćete osetiti taj poseban, intenzivan miris. I poslednje, uvek ga opipajte jer svež beli luk ne sme da bude mekan, posebno kada ga palcem pritisnete pored korena.

BONUS VIDEO

(Espreso/najzena/jelena vukelić/prenela T.M.)