saznajte
EVO KAKO NAJLAKŠE DA PREPOZNATE DA JE BELI LUK SIGURNO DOMAĆI: Ne dajte da vam UVALJUJU svašta na pijaci i radnji
Evo kako ćete najlakše otkriti
On je u hladnim mesecima kralj zdravlja zbog glavnog sastojka alicina, a kako se odlično nadopunjava u mnogim jelima, jedino što još treba da znate jeste kako odabrati onaj domaći.
Predsednica udruženja "Češnjak" Mara Čuljak objasnila je za tportal kako da to učinite u nekoliko sekundi.
Pogledajte koren
Uvozni luk nikada nema koren, a kod domaćeg je dugačak ili nešto kraći, u zavisnosti od toga da li je podrezan.
Obratite pažnju na oblik
Domaći luk nikada nema pravilan, okrugao oblik.
Pomirišite ga
Koliko god je glavica čvrsto zatvorena, uvek ćete osetiti taj poseban, intenzivan miris. I poslednje, uvek ga opipajte jer svež beli luk ne sme da bude mekan, posebno kada ga palcem pritisnete pored korena.
BONUS VIDEO
(Espreso/najzena/jelena vukelić/prenela T.M.)