uz kafu ide najbolje
NAJLEPŠA POSLASTICA SA SOČNIM SIRUPOM: Turski kolač ajle - recept koji se pamti iz stare sveske
Turski kolač ajle je najlepša poslastica sa sočnim prelivo, a sprema se po receptu iz stare sveske
Svoje ukućane uvek možete da iznenadite sa nekom brzom i lepom poslasticom od koje će im zastati dah.
Turski kolač šambali je jedan od najepših i vrlo je popularan, ali ima još jedan od kojeg će vam krenuti voda na usta.
U pitanju je kolač ajle koji je sočan, lagan, imaćete osećaj kao da jedete biskvit.
Sprema se očas posla, a svi će se oduševiti kada ga probaju i tražiće da im pravite što češće.
Recept i sastojci su tu:
maslac za podmazivanje
3 jaja
kore za pitu (10 komada)
nepuna šolja šećera
kakao 1 supena kašika
kiselo mleko 180ml
prašak za pecivo 12 gr
ulje 50ml
brašno 1 šolja (može griz umesto brašna)
Za sirup:
sok od jednog limuna
2 šolje šećera
2 šolje vode
Tu je i priprema:
U jednu tepsiju poređajte kao harmoniku kore za pitu, a potom napravite fil od jaja, šećera, kiselog mleka, ulja, brašna i praška za pecivo i kakaa.
Skuvajte agdu koju ćete ostaviti da se prohladi.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i kore pecite oko 10 minuta, pa preko pečenih kora izlijte fil.
Kolač pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Hladnim šerbetom prelijte topao kolač.
Ostavite kolač da upije šerbet, a onda ga stavite u frižider.
Ovakav desert Turkinja će vas oduševiti.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Prenela: N.J.)