Štrudla, Foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

savršen ukus

STARINSKI RECEPT ZA VOJVOĐANSKU ŠTRUDLU SA MAKOM: Nema bolje poslastice, savršeno testo i bogat fil za desetku

Ništa ne može da bude tako dobro ili tako loše kao štrudla sa makom

Objavljeno: 14.02.2024. 23:20h

Postoji taj perfektan odnos maka i testa i teksture fila, koji ovaj starinski kolač čine posebnim.

Donosimo vam recept sa kojim neće biti greške.

Potrebno vam je:

kilogram brašna

150 gr šećera

4 žumanceta

oko 7 dl mleka

2 kesice suvog kvasca ili kocka svežeg

150 gr margarina

šećer u prahu

foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Za fil:

600g maka

500ml mleka

400g šećera

Priprema:

Prvo razmutite kvasac sa malo šećera i brašna i ostavite na toplom. Brašno obavezno prosejte i dodajte rastopljen margarin, šećer, žumanca i malo soli, dodajte kvasac i umesite testo. Ostavite testo na toplom, prekrijte krpom i sačekajte da naraste. Podelite ga zatim na tri jednaka dela i razvije kore.

Fil:

Skuvajte mak sa mlekom i šećerom.

Filovanje:

Razvijeno testo premažite margarinom , a zatim filom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta. Stavite i podmazan pleh, premažite belancetom i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C.

Dok je jos vruća štrudlu pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO

(Espreso/danas/prenela T.M.)