savršen ukus
STARINSKI RECEPT ZA VOJVOĐANSKU ŠTRUDLU SA MAKOM: Nema bolje poslastice, savršeno testo i bogat fil za desetku
Ništa ne može da bude tako dobro ili tako loše kao štrudla sa makom
Postoji taj perfektan odnos maka i testa i teksture fila, koji ovaj starinski kolač čine posebnim.
Donosimo vam recept sa kojim neće biti greške.
Potrebno vam je:
kilogram brašna
150 gr šećera
4 žumanceta
oko 7 dl mleka
2 kesice suvog kvasca ili kocka svežeg
150 gr margarina
šećer u prahu
Za fil:
600g maka
500ml mleka
400g šećera
Priprema:
Prvo razmutite kvasac sa malo šećera i brašna i ostavite na toplom. Brašno obavezno prosejte i dodajte rastopljen margarin, šećer, žumanca i malo soli, dodajte kvasac i umesite testo. Ostavite testo na toplom, prekrijte krpom i sačekajte da naraste. Podelite ga zatim na tri jednaka dela i razvije kore.
Fil:
Skuvajte mak sa mlekom i šećerom.
Filovanje:
Razvijeno testo premažite margarinom , a zatim filom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta. Stavite i podmazan pleh, premažite belancetom i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C.
Dok je jos vruća štrudlu pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
(Espreso/danas/prenela T.M.)