vaŽno
JELA JE PARADAJZ GODINU DANA, PA UOČILA OVE PROMENE NA TELU: Kad je videla šta se desilo, ZANEMELA U SEKUNDI
Paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.
Paradajz je neizostavan na našoj trpezi u bilo koje godišnje doba, a jedna žena je zahvaljujući njemu uočila mnoge promene u telu, između ostalog i manjak kilograma.
Naime, pradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.
Da ne pominjemo činjenicu da je paradajz izvor dijetalnih vlakana i vode. Jedna šolja svežeg paradajza obezbediće:
– 57,3% dnevnog unosa vitamina C – 22,4% vitamina A – 7,9% vlakana – 7% vitamina B6
Zdrava koža
Betakaroten u paradajzu (koji se takođe nalazi u krompiru i šargarepi) štiti kožu od štetnih UV zraka. S druge strane, i likopen, kojim paradajz obiluje, deluje kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.
Koža sa visokim sadržajem likopena postaje mekša, a bore se zaglađuju. Pored toga, on štiti i od raka kože zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.
Jača kosti
Popularno crveno povrće sadrži kalcijum i kalijum koji pomažu u jačanju koštanog sistema. Osteokalcin, koštani protein, sintetiše vitamin K, kojeg ima puno u paradajzu. Osteokalcin veže molekule kalcijuma, ojačavajući tako koštano tkivo.
Druga važna komponenta koja služi ja jačanje kostiju je likopen. To je crveni pigment koji je prisutan ne samo u paradajzu, već i u drugom crvenom povrću. On blagotvorno deluje na koštani sistem i pomaže u borbi protiv osteoporoze – noćne more svake žene.
Upravo zato se ženama starijim od 40 godina savetuje da u svoju ishranu uključe više paradajza.
Idealna grickalica za mršavljenje
Jela na bazi paradajza pomoći će vam da skinete višak kilograma. Voda i vlakna čine paradajz odličnom grickalicom. Izgubićete osećaj gladi i nećete pribegavati konzumiranju masne hrane.
Ovo povrće lako možete uključiti u svoj svakodnevni meni u različitim oblicima: u salatama, sendvičima, omletima, supama ili kao sos. Nije važno u kom obliku koristite paradajz, znajte samo – napravili ste pravi izbor!
(Espreso/P.V)