recept
OVO JE ZVEZDA SRPSKE ZIMNICE, A U SVETU GA SMATRAJU VELIKIM SPRECIJALITETOM: Sprema se OČAS POSLA, a ovo je TAJNA
U Evropi ga nazivaju “chutney” i važi za francuski specijalitet
Kada kažemo “džem“, uvek mislimo na nešto slatko. Kajsija, jagoda, šljiva, šipak… Ovde je, međutim, reč o džemu od crvenog luka, koji je fantastičan prilog uz pečenje, šunku i sir, pa čak i neke dobre burgere.
U Evropi ga nazivaju “chutney” i važi za francuski specijalitet, ali je i na ovim prostorima već dugo.
Sastojci:
500 g crvenog luka
50 ml maslinovog ulja
1 kašika Putera
50 g smeđeg šećera (tipa demerara)
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
50 ml aćeto balzamika
50 ml crnog vina
Priprema:
U posudi s debljim dnom ugrejte maslinovo ulje i puter, pa dodajte luk isečen na listiće. Dinstajte na srednje jakoj vatri stalno mešajući, dok luk ne omekša, oko 15 minuta. Nakon toga dodajte smeđi šećer, so i biber, i dinstajte još 20 minuta, sve dok ne primetite da se luk praktično karamelizovao.
Potom dolijte aćeto i crno vino, i smanjite vatru da džem tek pomalo pućka. Povremeno promešajte. To traje dok se džem ne posuši, između 20 i 30 minuta. Od pola kilograma luka dobićete vrlo malo džema. Dugo dinstanje učini da ispari sva voda, tako da slobodno napravite bar duplu meru. Nemojte brinuti ako džema ostane, samo ga ponovo ugrejte i tako vrućeg sipajte u teglicu. Kad sa ohladi, stavite ga u frižider.
Ovaj džem je sjajan dok je topao, ali ništa manje nije dobar ni kad je hladan, bez obzira na to da li ga jedete uz neko pečenje ili možda na tostu, uz sir i šunku. Što je dobro – dobro je!
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)