vrhunski kuvari su rekli svoje
5 NAJBOLJIH SAVETA ZA PRIPREMU TRADICIONALNOG MAĐARSKOG GULAŠA: Mnogi prave greške sa ZAČINIMA - ispravite odmah
Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša
Ali, umesto da je dodate u sos, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih propržite na ulju.
Ovo je, kažu vrhunski, kuvari, ključni deo procesa pravljenja najukusnijeg gulaša, a evo koje su to najčešćih 5 grešaka koje pravimo kada spremamo ovaj specijalitet mađarske kuhinje.
1. Birate loš komad mesa
U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa – od živinskog mesa, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš najbolje je praviti od junetine i to od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i cenovno povoljniji. Preciznije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.
2. Prekratko kuvate meso
Jeste li ikada čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktično nemoguće uraditi. Nemojte brzati s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriti ga u želatinastu masu koja će se topiti u ustima.
3. Ne trljate meso paprikom
Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša i potrebno je njome natrljati kockice mesa za gulaš pa ih prepržiti na malo ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike obogatiće ukus celog gulaša. Prema mišljenju slavnog kuvara Luisa Satmarija, na taj način ranije se pripremao tradicionalni mađarski gulaš.
4. Povrće stavljate u isto vreme kao i meso
Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vreme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta pre kraja kuvanja.
5. Koristite gotove začinske mešavine od sušenog povrća
Klasični gulaš trebalo bi da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i grančice majčine dušice i lovorov list. Kuvate li s gotovim začinskim mešavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost ukusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.
Bonus video
(Espreso/Krstarica/A.J./prenela T.M.)