zdravlje
NAMIRNICA KOJU SVI SRBI JEDU ZA DORUČAK DIREKTO UTIČE NA HOLESTEROL: Kada saznate KOLIKO JE JAKA ostaćete u ŠOKU
U 100 grama kiselog mleka nalazi se više od 3 g proteina, a koncentracija dobrih lipida i proteina je pet puta veća nego u običnom mleku
Kiselo mleko obiluje hranljivim materijama koje se nalaze u običnom mleku, ali je njegova osobenost i prednost u tome što se procesom fermentacije vrednost ovih sastojaka uvećava. Kiselo mleko nije samo riznica proteina i lipida, već i brojnih vitamina i dobrih bakterija.
Koje korisne materije sadrži kiselo mleko
U kiselom mleku nalaze se i sledeće hranljive materije:
proteini (uključujući kazein)
masti (lipidi, uključujući i sastojke membrane globula mlečnih masti – najkorisnije lipide)
minerali i drugi mikronutrijenti (posebno kalcijum, magnezijum i kalijum)
vitamini (uključujući K1 i K2).
Svi ovi sastojci čine izuzetno visoku nutritivnu vrednost kiselog mleka. Na primer, u 100 gr kiselog mleka ima više od 3 g proteina. Koncentracija dobrih lipida i proteina je pet puta veća nego u običnom mleku. Ovi sastojci pored ostalih molekula sadrže fosfolipide i sfingolipide, koji su prema istraživanjima odlični za snižavanje holesterola.
Takođe imaju antiinflamatorno dejstvo i pozitivno utiču na nervni sistem. Proteini i dobri lipidi imaju sposobnost da poboljšaju imunski sistem novorođenčeta, zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Jedna studija je otkrila da uzimanje 45 grama kiselog mleka svakog dana može značajno da smanji nivo holesterola.
Bogatstvo probiotika: Kiselo mleko poboljšava varenje
Kiselo mleko dobija dodatne koristi fermentacijom, koje se pre svega odnose na probiotike. Naime, različite dodatne probiotske kulture obogaćuju kiselo mleko i pojačavju korisna svojstva. Probiotici su nam neophodni za bolje digestivno zdravlje, funkcionalnije varenje i stabilnost crevne flore. Poznato je da je tajna jakog imuniteta u crevima i da su za to odgovorne naše dobre bakterije u crevima.
Ovde se krije i najvažniji odgovor da li je kiselo mleko bezbedno konzumirati svakodnevno. Naime, jedino ako ga jedemo svakodnevno ali u umerenim količinama, možemo uticati i na stabilizaciju procesa varenja. Naravno, podrazumeva se da nismo intolerantni na laktozu iako i ovde ime prednosti u odnosu na obično mleko.
Nizak sadržaj laktoze i malo kalorija
Laktoza je prirodni šećer prisutan u mleku i mlečnim proizvodima. Do intolerancije na laktozu dolazi kada nam nedostaje enzim laktaza, bez koga ne možemo u potpunosti da razgradimo laktozu. Simptomi intolerancije na laktozu su:
gasovi
bol u stomaku
nadimanje
dijareja.
Kiselo mleko sadrži laktozu ali u neuporedivno nižim količinama nego obično mleko i većina prerađevina. Takođe, probiotske bakterije u kiselom mleku pomažu u razgradnji laktoze, što može da umanji i rizik od alergijskih reakcija. Osećaj može biti individualan u zavisnosti od toga u kojoj meri nekome nedostaje laktaza, pa će tako neke osobe intolerantne na laktozu moći bez problema da konzumiraju kiselo mleko, dok će neke osećati neznatne tegobe.
U odnosu na sir, puter, margarin ili neke punomasne tipove jogurta, kiselo mleko ima i ubedljivo manje kalorija. Proizvod sa nižim sadržajem masnoća dobar je za osobe koje imaju višak kilograma ili su na nekom od redukovanih režima ishrane.
Bonus video:
(Espreso/Eklinika/Prenosi A.M.)