morate da znate
OSTEOPOROZA - BOLEST KOJA MUČI SKORO SVE STARIJE OSOBE U SRBIJI: Evo koja hrana će vam POMOĆI da se LAKŠE KREĆETE
Da biste smanjili rizik od nastanka osteoporoze i preloma, uvrstite u svoj jelovnik ove namirnice
Osteoporoza je često oboljenje koje podrazumeva gubitak koštane mase, smanjenje koštane gustine i slabljenje kostiju.
Zbog svega toga, one su podložnije frakturama, pa je u pitanju zdravstveni problem čijem se rešavanju treba posvetiti temeljno.
Stručnjaci ističu da postoji mnogo načina da se borimo protiv osteoporoze, a Medical News Today piše da zdrava ishrana puna hranljivih materija ključnih za zdravlje kostiju može da pomogne u smanjenju rizika za nastanak osteoporoze.
Naravno, imajte u vidu da ne postoji čarobna namirnica koja je lek za ovo stanje, ali ukoliko obogatite svoj jelovnik određenom hranom i izbegavate onu koja negativno utiče na zdravlje kostiju – u poznim godinama će vam telo biti zahvalno.
Ishrana protiv osteoporoze
Kalcijum
Američki Nacionalni insitut za artritis i muskuloskeletne i kožne bolesti naglašava da je nizak unos kalcijuma tokom života u vezi s niskom koštanom masom i visokom stopom preloma kostiju.
Od 51. godine, ženama je potrebno 1.00 mg kalcijuma dnevno, a muškarcima 1.000 mg.
Da biste bili sigurni da unosite kalcijum, konzumirajte sardine, sir, jogurt, sok od pomorandže, pasulj i sočivo, bademe..
Vitamin D
Telu je potreban vitamin D da bi apsorbovao kalcijum, a manjak vitamina D može da dovede do slavljenja kostiju i skeleta. Stručnjaci savetuju da ljudi stari do 70 godina unose dnevno 600 IU vitamina D.
On se može naći u žumancima, pečurkama, goveđoj džigerici, mleku i mlečnim proizvodima...
Proteini
Istraživanja ukazuju da bi povećan unos proteina mogao da bude i koristan i štetan za zdravlje kostiju jer su nalazi različitih studija sasvim oprečni. Ipak, Medical News Today prenosi studiju objavljenu 2016. u medicinskom listu Current Osteoporosis Reports, koji navodi da postoji veza između niskog unosa proteina i većeg gubitka koštane mase i preloma kuka kod starijih.
U njoj se izvodi zaključak da kombinacija dovoljnog unosa proteina i kalcijuma utiče na mineralnu gustinu kostiju.
Za dovoljan unos proteina savetuje se da jedete meso, ribu, jaja, mlečne proizvode, pasulj i sočivo (mahunarke), proizvoe od soje, koštunjave plodove i semenke.
Miktronutrijenti i antioksidansi za zdravije kosti
U svežem voću i povrću mogu se naći mnogi mikronutrijenti i antioksidansi za koje je pomenuta studija pokazala da su povezani s boljom mineralnom gustinom kostiju i manjim padom koštane mase.Hranljivi sastojci u voću i povrću za koje je je utvrđeno da mogu biti od pomoći su vitamini C i K, magnezijum, kalijum, folati i karotenoidi.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Prenosi A.M.)