Kolač, Foto: Printscreen/Yooutube/uvekukusno1321

recept

OVAKVU TORTU DO SADA SIGURNO NISTE SPREMALI: Čokoladni užitak sa dodatkom CVEKLE će zadovoljiti sva vaša čula

Ohlađenu tortu obilno preliti

Objavljeno: 08.02.2024. 15:45h

Čokolada za kuvanje, sveža, rendana cvekla, jaja, šećer i još nekoliko namirnica biće dovoljno za ovu sjajnu tortu.

Ukoliko se ne plašite da isprobavate nove recepte, sigurni smo da će vam se ova čokoladna torta sa cveklom posebno dopasti.

Sastojci:

250 g čokolade za kuvanje

3 velika jajeta

foto: Printscreen/Yooutube/uvekukusno1321

200 g smeđeg šećera

100 ml ulja

1 kašika ekstrakta od vanile

100 g svenamenskog belog brašna

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice praška za pecivo

50 g mlevenih badema

250 g izrendane sveže cvekle

150 g čokolade za kuvanje

100 g šećera u prahu

100 g kisele pavlake

foto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Obložiti pleh za tortu prečnika 24 cm papirom za pečenje. Otopiti čokoladu na pari i ostaviti da se malo prohladi. Jaja, smeđi šećer i suncokretovo ulje mutiti oko 3 minuta dok masa ne postane kremasta i vazdušasta. Dodati ekstrakt vanile i još malo mešati.

Posebno pomešati brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i tu smesu prosejati na smesu sa jajima. Lagano mikserom izmešati. Dodati mlevene bademe. Na kraju kašikom umešati oljuštenu i izrendanu svežu cveklu. Sipati masu u pripremljen pleh i peći 50-60 minuta. Ako primetite da brzo tamni, prekrijte tortu folijom. Kad je pečena (proveriti čačkalicom, da ostane suva), tortu ostaviti kratko u kalupu da se prohladi.

Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi do kraja. Otopiti čokoladu na pari, pa ostaviti da se malo prohladi. Dodati šećer i pavlaku i mutiti nekoliko minuta dok masa ne postane lepo kremasta. Ohlađenu tortu obilno preliti.

Bonus video:

(Espreso/Informer/Prenosi A.M.)